НОВИНИ

Министерството на туризма ще уточнява понятието "къмпингуване"

Министерството на туризма ще прецизира понятието "къмпингуване" с нормативна промяна, след като вчера то беше определено като неясно и от природозащитници, и от депутати. Терминът се оказа ябълката на раздора след приемането на промените в Закона за Черноморското крайбрежие, които забраняват свободното къмпиране до 100 метра от морския бряг. До месец пък в Парлaментарната комисията по регионално развитие ще бъдат внесени предложения, които да позволят по-облекчен и бърз режим за създаване на къмпинги.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
18:26, 02.03.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Какво точно значи къмпингуване и къде да се извършва, след като хотелите изядоха много къмпинги. Въпросите на природозащитниците от вчера днес отекнаха в изявленията на депутати в опит да се тушира напрежението. Искането за един по-различен туризъм беше отчетено като легитимно, но без да се отстъпва от забраната за палатки в зона А на плажа.

Мартин Димитров - зам.-председател на ПГ на РБ
"Например за мен не толкова трябва да се забранява къмпингуването, колкото трябва да има глоби, ако след това хората не почистват след себе си. Тук имаме проблем първо с дефиницията- като казваме къмпингуване едни хора си представят разполагане на палатки на съобразените за това специални места, други хора си представят разполагане на палатки включително по плажовете."
Цвета Караянчева - зам.-председател на ПГ на ГЕРБ
"Мисля, че проблемът е решен, защото всичко ще бъде уточнено в Закона за туризма в глава "Къмпингуване". Там ще бъдат дадени съответните определения и формулировки и всичко ще се уталожи."
;

Другият проблем - защо се забранява дивото къмпиране на по-малко от 100 метра от брега, при положение, че в тази зона вече има много хотели.

Цвета Караянчева - зам.-председател на ПГ на ГЕРБ
"За съжаление хотелите са факт и те са построени в едно друго време, няма как да се съборят или каквото и да е. На мен също не ми харесва начина, по който изглежда Българското Черноморие."
Мартин Димитров - зам.-председател на ПГ на РБ
"За колко време не махнаха незаконните хотели по плажовете, незаконните постройки, сега искат да глобяват хората. Това е абсолютно неприемливо. Къмпингуването на плажовете е една традиция, която е имало много години."

Но до постигането на компромис има още път - съгласни са и двете страни. А докато едните вчера се чудеха как да спасят Джулай морнинг, другите днес обмислят как да останат свободни в правото си на различна почивка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Стоилов: Прокурорите и съдиите сами ще избират своите представители
Янаки Стоилов: Прокурорите и съдиите сами ще избират своите представители
Успешно се завърнаха трима астронавти от Международната космическа станция
Успешно се завърнаха трима астронавти от Международната космическа станция