НОВИНИ

КЗК на път да финализира анализа на пазара на горивата у нас

Комисията за защита на конкуренцията вече е на финала на секторния анализ на пазара на горивата у нас. В момента се проверява информацията от данъчните и митниците, каза говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов.

кзк път финализира анализа пазара горивата нас
bnt avatar logo
от БНТ
09:51, 18.02.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Комисията има твърда решимост, ако бъдат установени забранени споразумения, ако бъде установен картел, фирмите, които участват в тези забранени споразумения, в този картел, да понесат цялата строгост на закона така, както е предвидено в българското законодателство, каза Гаврилов.

Ако се докаже, че има картел при горивата, това обаче няма да доведе до незабавен ефект върху цените на дребно. Начислява се една глоба, която ще влезе в държавния бюджет, обясни Гаврилов.



;

Икономистът Георги Ангелов коментира, че цените на бензина в България вървят към нормализация, но това се случва със забавяне.

Би трябвало по-бързо да действа пазарният механизъм, ако имаме наистина достатъчно добро ниво на конкуренция и в момента към вчерашна дата цената на бензина в България е една от най-ниските в Европа, всъщност в Полша е по-ниска. Въпросът е това забавяне защо се случва и дали има някакво изкривяване на пазара, което вреди. Още повече, че в България имаме най-ниските данъци и акцизи върху бензина, т. е. след като имаме най-ниския акциз върху бензина, би трябвало цената в България през цялото време да е най-ниска в Европейския съюз, каза Ангелов.


Вижте пълния запис на разговора в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въоръжените сили ще могат да участват и в охраната на държавната граница
Въоръжените сили ще могат да участват и в охраната на държавната граница
Да те оставят да умреш от глад на 2 г.
Да те оставят да умреш от глад на 2 г.