НОВИНИ

Двама туристи загинаха от лавина на Витоша

Двама туристи загинаха на Витоша, затрупани от лавина. Инцидентът е станал късно снощи край хижа "Алеко". Телата на двамата мъже бяха открити тази сутрин от екипи на Планинската спасителна служба.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
14:40, 21.01.2016 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Малко преди полунощ двамата мъже са се опитали да се изкачат от хижа "Алеко" нагоре по склона към станция "Заека". Тогава за последно техните близки имат връзка с тях.

Емил Нешев - ръководител на спасителната операция: "В 12 без 15 вечерта са се обадили по телефона, изпратили са снимка от горна станция на "Заека" и са казали, че тръгват надолу. Така и не се появяват. В 4 часа се получи съобщението и по развиделяване тръгна първа група да прегледа "Стената".

По следите на изгубените туристи тръгват 14 спасители и две кучета. Малко преди 10 сутринта единият от тях е открит мъртъв. Час по-късно спасителите намират и второто тяло.

Милен Братанов - спасител: "Бяха по обувки, да, пешеходци просто... близо под линията на лифта - това се случва много често, защото особено през нощта, когато ходи човек е много добър ориентир."

Въпреки че лавината не е била много голяма, спасителите разказаха, че след повече от 4 часа под снега, шансът на двамата мъже е бил почти нулев.

Милен Братанов - спасител: "Ами толкова късно при положение, че пристига сигнала, малко вероятно, разбира се, винаги е възможно, но е много малка вероятността."

От Планинската спасителна служба обясниха, че през последното денонощие на Витоша са паднали 5 лавини тип "снежни дъски" като потвърждение на повишената опасност, която е обявена още вчера следобед.

Емил Нешев - ръководител на спасителната операция: "Лавинната опасност особено тук на Витоша е много висока, така че не препоръчвам излизане по високата планина, поне докато не се стабилизира обстановката."

Оттам призоваха туристите да се съобразяват със зимните условия в планината като носят нужната екипировка и следят зимната маркировка. По обработените ски зони няма опасност, уточняват от ПСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОН награди Мария, която спаси живота на шофьор на тролей
МОН награди Мария, която спаси живота на шофьор на тролей
Даниел Митов: България е направила всичко необходимо за охрана на границата
Даниел Митов: България е направила всичко необходимо за охрана на границата