НОВИНИ

Лекар от Афганистан лекува в карловско село

Д-р Назар Мунавар от Северен Афганистан вече 20 години се грижи за здравето на жителите в Розовата долина. Кабинетът му е в карловското село Васил Левски, където попада случайно. Днес той обслужва над 1 700 пациенти годишно, включително от съседните градове и села.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
12:30, 27.12.2015
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Назар пристига в Пловдив и става студент по медицина през 80-те години, след като муджахидините вземат властта в неговата родина. Получава статут на бежанец и до 2008-ма пребивава в България с временни документи. Вече има съпруга и три дъщери След дипломирането си като лекар е безработен, защото няма право на работа. Негов колега пловдивчанин му дава идея да потърси работа в Карлово

- И така с него дойдохме един ден да питаме д-р Запрянов, лека му пръст вече ... И той ни посочи, че има едно свободно място - от там да започнете, разбира се, и постепенно имате опция да работите на друго място. И аз като започнах постепенно свикнах с населението с работно място и така останах, - разказва сега лекарят от Афганистан

За Назар отношението лекар-пациент е над всичко и една от причините да се установи да живее и работи тук е признанието и топлото отношение, което получава от пациентите и местните хората.

- Като човек е изключително добър и внимателен с пациентите си, всички в селото са това мнение, - казва Мария Славова.

Въпреки, че е мюсюлманин, Мунавар и неговото семейство отбелязват всички християнски празници и традиции, защото той смята, че между двете религии имат много общи неща, които трябва да обединяват хората, а не да ги разединяват.

- И ако прочетем Стария, Новия завет и Корана ние намираме наистина много сходни неща, - казва Назар Мунавар.

Мунавар не е обмислял да се връща в страната си, дори един ден да се подобрят условията на живот, тъй като България е страната на неговите деца.

.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Истерия по коледните разпродажби в Англия
Истерия по коледните разпродажби в Англия
Празничен водосвет на новостроящия се храм Свети Стефан
Празничен водосвет на новостроящия се храм "Свети Стефан"