НОВИНИ

Лекари и сдружения в Пловдив - против тестове за наркотици

Общопрактикуващи лекари и сдружения, борещи се с наркотиците, са против предложението на депутати към профилактичните прегледи на учениците да бъдат въведени и тестове за наркотици. Идеята беше лансирана преди дни, а целта е подрастващите да бъдат предпазени навреме от този вид тежки зависимости. Според медиците те са социален проблем, на който най-напред внимание трябва да обърнат самите родители.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
12:10, 05.07.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Според доктор Александър Калайджиев профилактичният преглед на учениците има за цел да открие заболяване, типично за ученическата възраст.

Александър Калайджиев – председател на общопрактикуващи лекари - Пловдив: "Изследването за наркотици първо само по себе си не е един тест, не е мeродавно, а за съответните видове наркотици да се използват различни тестове. Това означава, че или трябва да се правят няколко тествания, което като финансово и като време е невъзможно."

През миналата година на европейския пазар са се появили 81 нови вида вещества. Повечето от тях не могат да бъдат установени с тест. Сред тях са дизайнерските дроги и марихуаната. Сдруженията за борба с наркотиците също не одобряват идеята.

Веселина Божилова – председател на Сдружение „Майки срещу дрогата“: "Има остра нужда от изграждане на Детска психиатрична помощ, защото новите наркотици обикновено причиняват остри психотични епизоди."

Сдруженията искат да се улесни настаняването за принудително лечение. Препоръчват вместо тестове – държавата да финансира безплатни бройки за лечение на наркозависими в психотерапевтичните общности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мюсюлманският свят днес отбелязва Рамазан байрам
Мюсюлманският свят днес отбелязва Рамазан байрам
Въоръжените сили ще участват в антитерористични акции
Въоръжените сили ще участват в антитерористични акции