НОВИНИ

Въоръжените сили ще участват в антитерористични акции

Въоръжените сили ще са длъжни да участват при провеждането на антитерористични операции у нас - съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев след края на закритото заседание на съвета по сигурността към Министерския съвет. Съветът беше свикан от премиера Бойко Борисов, за да бъде обсъден проекта за антитерористичен закон, който се очаква следващата седмица да влезе в Народното събрание.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
12:06, 05.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Според текстовете на подготвения антитерористичен закон, армията ще има полицейски правомощия в случай на опасност от тероризъм. Това ще позволи военни да патрулират по улиците, да проверяват документи за самоличност, да арестуват, да обискират, да влизат в жилища и други помещения без разрешение, да използват сила и оръжие,ако се налага. За да се случи това обаче е нужно спешно обучение в армията.

Николай Ненчев, Министър на отбраната: Мисля, че незабавно трябва да започнем подготовка на нашите военнослужещи, защото те не са изпълнявали такива мисии и ангажименти. Вероятно още в следващите няколко дни ще издам заповед за започване на незабавна подготовка.

Законът предвиждат при нужда антитерористите да подслушват заподозрени до три години, вместо сегашния срок от три месеца. Както и мобилните оператори да предоставят пълна информация за абоната и неговите комуникации. Правозащитни организации веднага определиха "превантивните мерки", заложени в законопроекта, като нарушаване на човешките права.

Румяна Бъчварова, Министър на вътрешните работи - Един терористичен акт е заплаха за много хора и отнема основно право на човека. Обстоятелството, че на някои хора, които планират атака, ще им бъдат отнети права е несъпоставимо с другата страна - опасността от отнемането на човешки живот.
;

Антитерористичният закон определя три нива на заплаха и четири нива на готовност за противодействие. Идеята е Министерският съвет да осъществява общо ръководство на дейността по противодействие на тероризма. Законопроектът, внесен от министър Бъчварова, предвижда да бъде създаде ефективен механизъм за взаимодействие между институциите при прилагане на мерките за превенция и отговор на потенциални терористични заплахи.

Румяна Бъчварова, Министър на вътрешните работи - Много е важно професионалната общност да застане зад закона, защото той регулира действия и отношения в ситуации, които застрашават българските граждани.

В ефира на Сутрешния блок на БНТ главният секретар на МВР Георги Костов заяви,че към момента няма регистрирана конкретна терористична заплаха за страната ни. И увери, че са взети всички възможни мерки за опазване на границите ни.

гл. комисар Георги Костов, главен секретар на МВР - Не можем обаче да изключим потенциалната възможност, тъй като имаме достатъчно многобройно присъствие на чуждестранни граждани и от рискови страни, и от страни потенциални мишени на терористични единици. Затова се предприети всички възможни мерки за сигурност.
;

Очаква се следващата седмица проектозаконът за противодействие на тероризма да бъде внесен в парламента, а още утре обсъден на редовното правителствено заседание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари и сдружения в Пловдив - против тестове за наркотици
Лекари и сдружения в Пловдив - против тестове за наркотици
​МВР отбелязва днес професионалния си празник
​МВР отбелязва днес професионалния си празник