НОВИНИ

Лекари и здравни инспектори излязоха на протест

Неформалната среща на здравните министри от ЕС се проведе на фона на два протеста в София. Общопрактикуващи лекари се събраха пред НДК с искане за обвързване на потребителската такса с минималната работна заплата, намаляване на административната тежест и отпадане на изискването да са на разположение 24 часа. С искане за по-високи заплати на протест пред здравното министерство се събраха и здравни инспектори от 12 града на страната.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
15:58, 23.04.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Основните заплати на здравните инспектори са увеличени с 18 % от първи януари. Голяма част от тях обаче са получили само между 5 и 10 процента повече. Причината -в наредбата за заплатите на държавните служители е записано, че увеличението зависи от годишната им оценка.

Вили Славова - РЗИ -Пазарджик: Ако атестационната оценка ти е 2 получаваш 10%, ако атестационната оценка обаче ти е 3- можещ да получиш едни 5%.

Средното възнаграждение на здравните инспектори след увеличението, е около 550 лева.

Вили Славова - РЗИ -Пазарджик: Ние не живеем! Ние съществуваме!
Тамара Тодорова - РЗИ -Плевен: А контролираме милионери някой път с минималната работна заплата.

Част от протестиращите разговаряха със заместник-министър Бойко Пенков. След срещата той обясни, че годишните оценки на инспекторите не могат да се променят.

д-р Бойко Пенков - зам.-министър на здравеопазването: На 4 пъти в годината, те могат да получат ДМС до 70% от общата си годишна заплата.

Министерството ще провери и сигналите на здравните инспектори, че не им се изплащат командировъчни.

И общопрактикуващи лекари от София днес протестираха пред НДК. Поканиха здравния министър да се снима с тях и да му връчат декларация с исканията си. Сред тях е повишаването на потребителската такса

д-р Георги Миндов - председател на Софийското дружество на общопрактикувашите лекари: Колкото беше преди фиксирана в закона - 1% от минималната работна заплата. И ако беше в годините , постепенно индексирана сега нямаше да го води този разговор.
д-р Миглена Янева - общопрактикуващ лекар: Също 24 часовото обслужване. Аз мисля,че никой в България не може да работи 24 часа и да бъде адекватен.


;

Здравният мнистър каза ,че е неприятно изненадан от демонстрацията на личните лекари. Обясни,че е запознат с исканията им и вече се работи по част от тях. За пример даде промените в правилата за издаване на извинителни бележки за учениците

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Ние се мъчим да улесним тяхната работа и да намалим административната тежест. В крайна сметка ние трябва да седнем на масата и да се разберем, а не през протести и протестни декларации.

Министър Ананиев очаква медиците да поискат среща с него и да представят предложения за решаване на проблемите им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окръжният съд в Пловдив остави в ареста шефа на районното управление в Раковски
Окръжният съд в Пловдив остави в ареста шефа на районното управление в Раковски
​Кметът на Младост Десислава Иванчева е подала заявление за платен отпуск
​Кметът на "Младост" Десислава Иванчева е подала заявление за платен отпуск