САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Протест на лекари в Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол

Личните лекари започват ефективен протест. Днес ще останат затворени кабинетите в Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол. Всеки следващ ден към тях ще се присъединяват още области. Лекарите са недоволни от здравната реформа, Националния рамков договор с Касата и Националната здравна карта.

от БНТ
08:28, 28.03.2016
Чете се за: 00:32 мин.
Животът
протест лекари кюстендил велико търново разград ямбол

През целия ден пациентите с остро възникнали заболявания ще се приемат от спешни кабинети.Информация за това къде се намират те ще има на вратите на всички стачкуващи.

Лекарите настояват да не влиза в сила проектът за решение на Здравната каса за "служебен" Национален рамков договор, а да остане в сила действащият в момента.

От сдружението на Джипитата изчисляват, че увеличението на направленията е минимално, а от отпуснатите 2 млн. лв. за общопрактикуващите лекари се падат по 33 лв. на лекар. Българският лекарски съюз ще обжалва в съда проекта за решение на НЗОК, с който ще се допълни сегашният национален рамков договор.

От обявения протест се разграничиха медиците от спешната помощ. Те очакват напрежение в работата си, заради увеличения поток пациенти, които ще се насочат към тях. Премиерът определи протеста като неоснователен.

Междувременно от здравната каса съобщиха, че биометричният идентификатор ще бъде въведен първо в болниците. Уточнението е във връзка с опасенията на общопрактикуващите лекари, че електронният идентификатор ще затрудни работата им и ще удължи времето, необходимо да регистрират пациентите.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Зелена светлина: Енергия от отпадъци
Зелена светлина: Енергия от отпадъци
Нови платформи за щъркелови гнезда
Нови платформи за щъркелови гнезда