НОВИНИ

Лична лекарка от Разград се грижи за 8 800 пациенти

8800 пациенти не са много за един личен лекар, стига той да успее да създаде добра организация на работа. Това твърди джипито с най-голяма пациентска листа в Разградско д-р Селиме Карагьозова. Тя е убедена, че лекарите у нас не са недостатъчно, а просто системата не функционира добре, защото е излишно усложнена и бюрократизирана.

bnt avatar logo
от Любомир Петков
12:22, 29.06.2017
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Д-р Карагьозова има време за своите близо 9000 пациенти на първо място, защото не жали сили, а залага на график с 12 работни часа дневно.

д-р Селиме Карагьозова: Има създадена организация, като електронното табло, на което се записват предварително имената на пациентите, които си вземат час. В промеждутъка има оставени часове, където да идват пациенти с номера и като влезе от вратата може да си изтегли номерче и да си чака ред. Ако е спешно, сестрата да го вземе в съседен кабинет, за да бъде обслужен.

От всичките над 8 800 пациенти здравно осигурени са едва 6 хиляди и 600. Д-р Карагьозова обаче не отказва помощ и на неосигурените.

д-р Селиме Карагьозова: Ние ги преглеждаме, няма как да ги върнем, след като човека има нужда от преглед. Естествено, че като е неосигурен, няма как да се таксува.

Д-р Карагьозова смята, че няма недостиг на лекари в страната като цяло. Според нея просто системата е излишно усложнена и бюрократизирана.

д-р Селиме Карагьозова: Ако ги изпратим на хирург, след време, което е след ден-два, се връщат отново при нас пациентите, за да поискат изследвания с един голям ферман. Като направим изследванията, същият пациент се връща за кардиограма, за консулт и за издаване на направление за приемане в болница.

Личните лекари наистина не достигат, но в малките и отдалечени населени места, смята д-р Карагьозова. За да бъде решен проблемът е важна подкрепата на местната власт, която на първо време може да помогне с осигуряването и оборудването на подходящи помещения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилни пунктове в Благоевград ще събират и извозват опасните отпадъци
Мобилни пунктове в Благоевград ще събират и извозват опасните отпадъци
Цацаров: Ще се действа безкомпромисно към всеки, който наруши обществения ред
Цацаров: Ще се действа безкомпромисно към всеки, който наруши обществения ред