НОВИНИ

Липсват кандидати за парамедици

Първите парамедици у нас трябва да се качат в линейките догодина. Спешните центрове, обаче, срещат трудности с набирането на младежи, които да се обучават безплатно за тази професия. За Пловдивско 30% от местата са свободни, а във Варна, Бургас и Сливен програмата беше спряна поради липса на желаещи.

bnt avatar logo
от Нели Ангелова
10:15, 01.12.2016
Чете се за: 00:48 мин.
Още

За безплатното обучение може да се запише всеки на възраст до 29 години, който не учи, не работи, не е регистриран в Бюрото по труда и има шофьорска книжка. Единствено курсовете в Кърджали и Смолян са започнали, в Пловдив кандидати все още се търсят.

Ралица Данчева - координатор за Пловдив: Многото условия затрудни наистина сформирането на групите, но те ще транспортират болни и пострадали хора, ще оказват първа помощ, а също ще работят като асистенти в спешните отделения те попълват всъщност един дефицит.

Безплатното обучението е 6 месеца. През това време кандидатите получават стипендия по 10 лева на ден, ако живеят в града и по 15 лв., ако са от областта. Имат и осигурена работа за половин година в спешните центрове по места.

Ралица Данчева - координатор за Пловдив: Като е голяма вероятността за около 20 от тях да останат на постоянен трудов договор, защото такъв е дефицитът в спешната помощ в града.

Нуждата от парамедици се усеща най-много в селата, където често медицинската помощ е дефицитна, дори в близките до Пловдив населени места.

Пламен Кабаков - кмет на село Марково: Абсолютно подкрепям тази инициатива да има парамедици, тъй като ние се обслужваме от линейка, която е от Куклен, понякога поради това, че има необходимост от спешна намеса, подобна инициатива е доста добра.

Над 300 хиляди са неработещите и неучещите младежи у нас. В същото време във Варна, Бургас и Сливен програмата е спряна много преди крайния срок, защото няма кандидати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Няма пострадали български военни при ракетния обстрел на щаба на НАТО в Кабул
​Няма пострадали български военни при ракетния обстрел на щаба на НАТО в Кабул
Да уловим магията на Коледа!
Да уловим магията на Коледа!