НОВИНИ

Любчо Нешков:Сърбия и Косово трябва да гледат напред след убийството на Иванович

Убийството на политик в Косово, Сърбия и Черна гора не е прецедент. Това коментира журналистът Любчо Нешков в "Денят започва" във връзка с покушението срещу сръбския косовски политик Оливер Иванович в Косовска Митровица.

bnt avatar logo
от БНТ
08:06, 17.01.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Подобни атентати включително и на политически лидери. В центъра на Белград беше убит и бивш премиер. В случая става въпрос за един тежък инцидент в една много сложна ситуация, в която се намират Сърбия и Косово. От две години насам Белград и Прищина се опитват да нормализират отношенията, което да отпуши тяхната интеграция в европейските структури.

Любчо Нешков, журналист: Това убийство и последствията от него трябва да се разглеждат в този аспект - дали това ще блокира напълно процеса на нормализация между Белград и Прищина, или пък ще запуши напълно нормализацията между двете страни, което може да да доведе до допълнително напрежение. Не вярвам да се стигне до някаква по-сериозна дестабилизация в региона. Дано управляващите и в Прищина, и в Белград съумеят да преодолеят този тежък инцидент и да погледнат напред.

Според него емоционалната реакция на двете страни ще отшуми и Косово и Сърбия ще работят заедно, за да могат да продължат преговорите си с Брюксел. Именно Брюксел ще е решаващият медиатор между двете страни.

Нешков предположи, че зад убийството на сръбския косовски политик Оливер Иванович може да стои личен мотив. Възможно е убиецът да е политически противник от сръбските среди на Оливер Иванович. Може причината да е съвсем друга, контрабандата на сръбски стоки в северната част на Косово е гигантска. Може да има и чисто криминален елемент, коментира Нешков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12-годишна художничка със самостоятелна изложба в Пловдив
12-годишна художничка със самостоятелна изложба в Пловдив
Комунизъм, Народен съд и ислямизация - новите понятия в учебниците по история
Комунизъм, Народен съд и ислямизация - новите понятия в учебниците по история