НОВИНИ

Македонският парламент ратифицира Договора за добросъседство

Македонският парламент прие проектозакона за ратификация за Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, предаде македонската агенция МИА. „За“ гласуваха 61 депутати, а един се въздържа. Министерството на външните работи на Република България приветства решението на парламента на Република Македони, съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

bnt avatar logo
от БНТ
13:40, 15.01.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Договорът защитава интересите и на Македония, и на България, заяви външният министър на Македония Никола Димитров.

Никола Димитров, министър на външните работи на Македония: Има хубава символика, защото на днешния ден първа България призна независимостта на Македония като държава.

„С този акт се потвърждава волята за изграждане на добросъседски отношения, които са важен елемент от европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани“, се посочва в изявлението на българското Външно министерство.

„Република България ще продължи да бъде активна в подкрепата си за европейската интеграция на Република Македония.

Това е стратегически избор на нашата държава, залегнал и в приоритетите на българското Председателство на Съвета на ЕС. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е основан на споделени европейски ценности, които правят региона по-единен и по-силен“, завършват в изявлението на българското МВнР, разпространено от пресцентъра на Министерството.

;

„Поздравявам парламента на Република Македония за решението днес“, написа във фейсбук министърът на външните работи Екатерина Захариева.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общинската болница в Дупница подкрепи националния лекарски протест
Общинската болница в Дупница подкрепи националния лекарски протест
Мария Габриел: Фалшивите новини са опасност за медиите и демократичните общества
Мария Габриел: Фалшивите новини са опасност за медиите и демократичните общества