НОВИНИ

Малко примери за толерантност в българските учебници

Във времето, в което сме особено чувствителни към думата толерантност, се оказа, че в българските учебници от първи до четвърти клас има малко примери за толерантност. Това е изводът на кампанията за толерантно образование "Да отгледаш ксенофоб"- eкспертите на кампанията са сравнили 95 учебника от България, Чехия, Македония, Финландия.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:43, 24.03.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Те предлагат на просветното министерство преди да се отпечатат новите учебници, да бъдат огледани дали не накърняват убежденията, чувствата и традициите на учениците.

Според участниците в кампанията изводът е, че в учебниците липсва толерантност важи и за четирите големи издателства на учебници. В учебниците те са открили и дискриминация, и расизъм.

Венелин Стойчев, социолог от " Да отгледаш ксенофоб": Има много примери, в които негърчетата са представени като маймуноподобни, има негърчета, които се хранят с банани, катерят се по дърветата или пък мързелуват на плажа.

За разлика от учебниците на другите изследвани страни, в нашите липсвали илюстрации на деца с увреждания или ако имало такива, то обикновено количката пречела на останалите да минат. В един от учебниците пък кексчета били нарисувани само пред здравите деца, но не и пред тези в колички.

Венелин Стойчев, социолог от " Да отгледаш ксенофоб": У нас те много рядко присъстват и винаги в много маргинална позиция, у нас като цяло различните на картата трябва да си стоят там далече. Ние не общуваме с тях, ние не споделяме с тях. Има ескимоси, но те да са си на полюса някъде и там да се занимават.

Колкото до това, че в последно време в интернет пространството у нас върви точно обратната теза, че в учебниците има твърде много толерантност включително, свързана с периода на робството. От "Да отгледаш ксенофоб" са съгласни да спорят, но искат доказателства с подобен на техния анализ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17 души са получили номинации за председател на БСП
17 души са получили номинации за председател на БСП
Ново спешно отделение с площадка за хеликоптер в Св. Анна
Ново спешно отделение с площадка за хеликоптер в "Св. Анна"