НОВИНИ

Марк Зукърбърг: Проблемът със сигурността във Фейсбук е отстранен

Хакерска атака засегна най-малко 50 милиона профила във Фейсбук, съобщиха от социалната мрежа. Основателят ѝ Марк Зукърбърг вече обяви, че проблемът е отстранен и са взети предпазни мерки. Според български IT-експерти обаче, засегнатите вероятно са много повече и проблемът се простира извън Фейсбук.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:37, 29.09.2018 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Хакерската атаката е регистрирана на 25 септември и екипът на Фейсбук започва да работи по проблема. Използван е пропуска във функцията View as, която ти позволява да видиш как изглежда твоя профил през очите на други потребители. И, ако избереш някой, ти позволява да влезеш в неговия профил. Тепърва ще се изяснява дали и доколко е злоупотребено със засегнатите профили.

Още 40 млн. души трябва принудително да въведат отново потребителското име и паролата си, тъй като може да са станали жертва на пробива, казва IT-анализатора Христо Ласков. Въпреки уверенията на основателя на социалната мрежа Марк Зукърбърг, че проблемът е отстранен и са взети предпазни мерки спрямо потенциално компрометираните потребители, хората негодуват.

Девант Даймънд: "В момента доверието ми във Фейсбук е възможно най-ниско!"
Джордж Линарес: "Това ме прави много внимателен, какво отговарям, къде натискам. Трябва много да се внимава!"

С 90 млн. потенциални жертви множество от които от България, това е най-големият пробив в сигурността на Фейсбук, който е публично оповестен, допълва още Ласков. А колегите му предупреждават, че проблемът се простира отвъд Фейсбук - възможни са поражение на компрометираните потребители извън социалната мрежа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ловците от Русенско бойкотират ловния сезон на диви прасета
Ловците от Русенско бойкотират ловния сезон на диви прасета
Стотици жертви след серията от трусове и цунами в Индонезия
Стотици жертви след серията от трусове и цунами в Индонезия