НОВИНИ

Мащабно учение за реакция при бури се проведе в София

Заради климатичните промени бедствените ситуации стават все по - чести. Заради това в София се проведе мащабно учение за реакция при бедствие. То е първо съвместно учение, в което участват всички служби, ангажирани в единната спасителна система. Сценарият беше спасяване на цял столичен квартал след разрушителна буря.

Александър Марков
от Александър Марков
18:12, 02.07.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Целта на учението е да провери колко бързо различните аварийно-спасителни служби на територията на Столична община реагират при бедствия като наводнения, пожари и порои.

Силна буря нанася бедствени разрушения в южните квартали на София. Дървета и електрически стълбове разрушават къщи. Пожари и изтичане на газ застрашават живота на хората. За по-малко от 5 минути първите екипи на полицията, пожарната и Столична община вече са на терен и спасяват пострадали.

Гл. комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН: Промените в климата налагат ние да се адаптираме максимално към това нещо, бури внезапни, наводнения стихийни, тежки горски пожари.

След пожарната пристигат доброволци от БЧК и медици. А екипи на фирмите за електрозахранване и водо- и газоснабдяване разчистват опасни кабели и течове. Координацията между службите е отлична.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Ежедневните ситуации в столицата налагат това да се случва, така че ние поддържаме много добра координация и мога да кажа, че сме свели нивото за реакция до възможно най-ниското време.
Красимир Димитров, началник на Аварийно-спасителното звено, Столична община: Първи пристигат винаги полицията, след това са пожарната, Спешна помощ, това е Единната спасителна система, екипите на СО, дирекция "Аварийна помощ и превенция" пристигат, те могат 70-100 екипа да мобилизират при различните видове бедствия.

Заради климатичните промени бедствени ситуации стават все по-чести.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: През ден имаме ситуации, само преди няколко дни за половин час на територията на града паднаха над 60 л. на кв. метър дъжд.

Особено внимателни трябва да сме при гръмотевици.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Собствениците на сградите имат ангажимента да поддържат гръмоотводите, а при приемането на сградите, на новите сгради това е абсолютно задължително.

Над 2000 деца от 3-ти и 4-ти клас от столичните училища са преминали тази година обучение през специалния полигон за реакции в кризисни ситуации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Липсата на гъвкави форми на заетост е фактор за отпадане от трудовия пазар
Липсата на гъвкави форми на заетост е фактор за отпадане от трудовия пазар
Сергей Станишев е сред вариантите за председател на Европарламента
Сергей Станишев е сред вариантите за председател на Европарламента