НОВИНИ

Масово изчезване на пчели във Великотърновско

За внезапно и масово измиране на пчели във Великотърновско сигнализираха зрители на БНТ. Най-много загуби има в селата Каранци и Страхилово край Полски Тръмбеш, а пчеларите са категорични, че причина за смъртта на пчелите е нерегламентирано пръскане с химически препарати от арендаторите в района. От агенцията по безопасност на храните във Велико Търново заявиха за БНТ, че проверка вече е извършена и се води разследване.

bnt avatar logo
от БНТ
11:10, 19.04.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
В село Каранци има 16 производители на мед. Сред тях е и 57-годишният Илия Йорданов. Казва, че се занимава с пчеларство от четвърт век, но за първа година вижда, че 80% от пчелите му са измрели за няколко дни.

- Кога забелязахте, че има масово измиране на пчели?

Илия Йорданов - пчелар: Може би някъде около 12-13-ти.. Непозволени препарати, с които пръскат рапиците в момента.. Щом измират пчелите друга причина няма!"
Мария Димитрова: Тези арендатори направо ни унищожиха. Предните години е имало съвсем малко нападали нямало е така масово измиране и са се възстановявали!

Според пчеларите арендаторите спазват изискването, като пръскат с наземна техника само през нощта, но не спазват изискването за използване на разрешени препарати.

Илия Йорданов - пчелар: В момента пчелите тровят се, заминават и няма нектар. Загубваме майската паша, априлската и майската това са по 10 кг да не е и повече..20 кг на кошер губя!

По закон три дни преди да извършат пръскане на нивите, арендаторите са задължени да подадат уведомления в агенцията по безопасност на храните, националната служба за растителна защита, както и кметствата в района.

Динка Георгиева - кмет на село Каранци: Към момента няма подадени заявления. Това е първия случай и първата година, в която до момента няма подадени заявления от арендатори за извършване на пръскане!

От агенцията по безопасност на храните във Велико Търново не уточниха дали при тях има подадени заявления за пръскане. По случая вече е образувано досъдебно производство и ако се докаже вината на арендаторите ги очаква глоба до 5000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осма международна среща по туризъм в Пловдив
Осма международна среща по туризъм в Пловдив
Разкажи ми за Левски
Разкажи ми за Левски