НОВИНИ

Мая Манолова: С отпадането на машинния вот се връщаме в каменната епоха

Правната комисия към парламента одобри на първо четене поправката в Изборния кодекс, която предвижда отпадане на машинното гласуване за предстоящите местни избори. То ще се използва само за гласуване на европейски и президентски избори. Против промените в Изборния кодекс категорично беше омбудсманът Мая Манолова. Защо машинното гласуване трябваше да остане - вижте нейния коментар в студиото на "Още от деня".

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 10.07.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
Мая Манолова, национален омбудсман: Властта гласува да няма машини на предстоящите местни избори и на парламентарните избори. Като омбудсман аз нямам повече законови правомощия, с които да се противопоставя на тази подигравка към българския гражданин, но съм сигурна, че няма да остане без последствия това действие. Ще търся други начини да се боря за честния вот.

Близо 30% от избирателите в секциите с машини гласуваха машинно, въпреки това, че ЦИК и държавната администрация направиха всичко възможно да саботират това. Доверието в този начин на изразяване на вота е много голямо - машините не могат купени, да бъдат повлияни, категорична е Манолова.

По цял свят машинното и електронното гласуване са по-евтини, само в България не, защото ние всеки път купуваме, допълни омбудсманът.

Мая Манолова, национален омбудсман: Аргументите, свързани със сложността на предстоящия вот, всъщност са в полза на машините. Колкото е по-сложно е, толкова по-добре е да използваш калкулатор, някаква машина. Машините се явиха свидетел на кражбата на вот от страна на изборната администрация. От 3000 секции с машини, в 1200 има неотчетени, откраднати гласове - за кандидати или за партия.

Това действие - да се откажем от машините, е от дигиталния век ние да се върнем в каменната епоха. Това е спор за честността на вота. Подигравките с гражданите преди изборите обикновено се наказват, коментира в заключение Манолова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна умъртвяването на свине заради африканската чума в Плевенско
Започна умъртвяването на свине заради африканската чума в Плевенско
Волен Сидеров вече не е председател на ПГ Обединени патриоти
Волен Сидеров вече не е председател на ПГ "Обединени патриоти"