НОВИНИ

КНСБ предложи данък "богатство" и промени в данъчното облагане

Въвеждане на данък "богатство" и увеличение на заплатите в редица сектори с до 20%. Това са само част от предложенията на КНСБ към правителството. Те настояват за 9 промени в данъчната система, чрез които може да се пребори нарастващото неравенство в обществото.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
18:12, 10.07.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Данъчната система в България е сред най-несправедливите в Европейския съюз, твърдят от КНСБ. Това личи от факта, че в държавния бюджет постъпват повече приходи от косвени, отколкото от преки данъци.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Което, както е известно, удря по-нискодоходните групи, по-бедните.

Затова синдикатът предлага да се въведе необлагаем минимум, който да е свързан с минималната работна заплата.Тоест хората, които получават минималната работна заплата няма да плащат данък 10%. Той ще се начислява на тези с по-високи месечни възнаграждения. Искат и въвеждане на данък "богатство" за най-заможните българи. Предлагат и стимули за млади семейства като например да не плащат данък на общ доход докато не натрупат 24 000 лева.

Любослав Костов - икономист от КНСБ: Тук сме обособили отпускане на безлихвени заеми за покупка на жилища, при условие, че съпрузите се съгласят да живеят в страната и да работят минимум 15 години.

В същата посока е и едно от предложенията на КНСБ за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 година.

Искат обезщетението за втората година от майчинството да скочи от 380 на 415 лв. Препоръчват също дневното минимално обезщетение за безработица да стане 12 лева. Тоест 256 лева месечно.

Синдикатите настояват също максималният осигурителен доход да се увеличава поетапно до сума, равна на 10 пъти установената минимална работна заплата у нас. Така ще се увеличи и таванът на пенсиите.

За следващата година синдикатите искат увеличение на работните заплати в секторите образование, държавна администрация, здравеопазване и култура между 10 и 20%. Това би струвало на бюджета около 1,2 милиарда лева. Ако се изпълнят исканията на КНСБ от бюджета ще трябва да се отделят общо над 2,14 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще купи осем самолета Ф-16 за 1,2 млрд. долара
България ще купи осем самолета Ф-16 за 1,2 млрд. долара
Правната комисия одобри отпадането на машинното гласуване за местния вот
Правната комисия одобри отпадането на машинното гласуване за местния вот