НОВИНИ

Волен Сидеров вече не е председател на ПГ "Обединени патриоти"

Промени в ръководството на Парламентарната група на Обединени патриоти. Волен Сидеров вече не е председател на групата. Начело застават Валентин Касабов от НФСБ и Искрен Веселинов от ВМРО. От Атака определят смяната като нарушение на коалиционното споразумение. ВМРО и НФСБ смятат, че това е формалност. Сега повече за труса в т.н. малка коалиция и застрашено ли е управлението, както твърди Волен Сидеров.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:32, 10.07.2019
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

За промяна в ръководството на парламентарната група на Обединени патриоти се заговори още след евроизборите. Ето че вече е факт. От ВМРО и НФСБ взели решението вчера в отсъствието на депутатите от Атака. От партията на Волен Сидеров твърдят, че промяната е подготвена още преди месец.

Волен Сидеров определи събирането на коалиционните партньори като задкулисие и заговори за атака срещу управленската коалиция между Обединени патриоти и ГЕРБ. Настоява да се довърши управленския мандат. Коалцията за сега е стабилна, категорични са от НФСБ. ГЕРБ се въздържаха от коментар.

;

Вторник - следобед - ВМРО и НФСБ се събират на редовно заседание на Обединени патриоти. Атака отсъстват. Твърдят, че не са уведомени. Коалиционните им партньори са категорични: събирали се всеки вторник. В крайна сметка ВМРО и НФСБ решават: да сменят от поста председател на парламентарна група Волен Сидеров. На днешното пленарно заседание решението беше оповестено.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Ръководството на ПГ е в следния състав, считано от 9-ти юли 2019-та, съпредседатели Валентин Касабов и Искрен Веселинов.

Реакциите не закъсняха.

Десислав Чуколов - "Атака", Обединени патриоти: Игри на тронове, бе.
Искрен Веселинов - ВМРО, Обединени патриоти: Една длъжност не е трон, не е позиция, от която трябва да се чувстваш велик, една длъжност е възможност за работа.
Валери Симеонов - НФСБ, Обединени патриоти: Повече от 10 месеца НФСБ не приема председателството на досегашния председател Волен Сидеров по редица съображения. Това сме го оповестили още есента на миналата година.
Волен Сидеров - "Атака", Обединени патриоти: Моето председателство на групата не е важно. Тук е важното, че те подменят една цяла коалиционна структура. С две думи - Атака е заличена, изтрита като с гумичка от тройната коалиция.

Мотивите за смяната на Сидеров: Атака системно бойкотирали заседанията на парламентарната група и така месеци наред липсвал организационен живот сред патриотите. От тук насетне:

Искрен Веселинов, ВМРО, Обединени патриоти: Всеки ще може да докаже дали е в политиката за правене на постове или на политики в края на краищата. Ние се опитваме да отстояваме такива политики и сме сериозно бламирани от факта, че групата не работи, че няма адекватно ръководство и представителство.
Десислав Чуколов, "Атака", Обединени патриоти: Тази коалиция е факт благодарение на усилията, които положи Сидеров, на отстъпките, които направихме, на ако щете това: има моменти в политиката - малко да се дръпнеш назад, малко да подтиснеш егото си ако щете.

От "Атака" заговориха за атака и бламиране на управляващата коалиция с ГЕРБ.

Волен Сидеров - "Обединени патриоти", "Атака": Продължавам да смятам, че управленската програма и коалирането ни с ГЕРБ важи. Ако за Симеонов и Каракачанов то не важи, нека да го кажат. Моля да излязат и да го кажат ясно. Ето аз казвам, че държа на това споразумение.
Валери Симеонов - НФСБ, Обединени патриоти: Или някой не е чел коалиционното споразумение или пък не е чел правилника на групата Между парламентарната група на ОП и коалиционното споразумение има разлика.
Валентин Касабов, НФСБ, Обединени патриоти: Коалицията е сигурна, стабилна, ако разбира се, нещо друго не се случи.

Сидеров очаква мнението и на ГЕРБ.

Според Волен Сидеров управляващите трябва да кажат дали са съгласни да работят само с ВМРО и НФСБ, както и трябва ли да се пренапише коалиционното споразумение между ГЕРБ и Обединени патриоти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: С отпадането на машинния вот се връщаме в каменната епоха
Мая Манолова: С отпадането на машинния вот се връщаме в каменната епоха
България ще купи осем самолета Ф-16 за 1,2 млрд. долара
България ще купи осем самолета Ф-16 за 1,2 млрд. долара