САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Мая Манолова: ​Случаят с корабостроителницата в Русе е много показателен

Случаят с корабостроителницата в Русе е много показателен затова какво се случва в стотици български фирми, каза омбудсманът Мая Манолова Тези фирми заради различни финансови и икономически неблагополучия са в трудна ситуация, но общото между всички тях е едно, че сметката се плаща от работниците.Това се нарича съвременно робство в България, добави тя.

от БНТ
08:45, 31.05.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
Мая Манолова - омбудсман: Моят екип, юристите извадиха дълъг списък от прехвърляния също толкова дълъг е и списъкът с отлагането на съдебното дело на производство по несъстоятелност. Мисля, че 26 страници бяха извадили от момента на подаване на искане за несъстоятелност на това дружество до момента.

Отлаганията на съдебното дело за започване на производство по несъстоятелност са безкрайни.

Мая Манолова - омбудсман: Работниците - около 70 души, които и след моята намеса и след намеса на различни институции, можаха поне да си получат документите от запечатаната корабостроителница, така че да се прекратят техните трудови правоотношения и да могат да се регистрират на борсата или да започнат работа при друг работодател, или да излязат в пенсия, или да получат болничен за майчинство - различни хипотези, които няма как да се случат без документи. Поне това се свърши. Но, ако те искат да получат гарантираните от държавата суми в размер на 1200 лева за това, че предприятието започва производство по несъстоятелност, на тях им е нужно между момента на прекратяване на трудовото отношение и откриването на производството по несъстоятелност, съществуването на един 3-месечен срок, който в случая, очевидно, няма да бъде спазен.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Няма пострадали българи след експлозията в Кабул
Няма пострадали българи след експлозията в Кабул
Стотици единици бойна техника на НАТО ще преминат през България
Стотици единици бойна техника на НАТО ще преминат през България