НОВИНИ

Мая Манолова свиква форум за защита на децата без родители

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе предложения за нормативни промени, които да гарантират правата на децата, останали без един или двама родители. Сред предложенията е и отпадането на подоходния критерий за получаване на персонална пенсия. Манолова иска още и промяна в Закона за семейните помощи и по-специално в правилника за неговото приложение. Това беше обсъдено днес на срещата с отговорните институции и самотни родители. Повод за срещата е кампанията за защита на правата на деца сираци, която Манолова започна в края на миналата година.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:30, 19.02.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Борислав губи съпругата си, когато тя е едва на 25 години. Последна година, магистър във Великотърновския университет. След това започва и битката, за да получи дъщеричката му персоналнa и наследственa пенсия. Първият отказ Борислав получава заради изискването за трудов стаж на починалата му съпруга.

Борислав, самотен родител: Това е на практика невъзможно - да бъдеш и студент последна година, и трудов стаж.

В момента единствените доходи, които Борислав получава за дъщеря си, са детските надбавки от 37 лева. Същата съдба имат и други родители,останали сами. За да облекчи живота им и да направи борбата с институциите по-лека, Мая Манолова предлага няколко нормативни промени.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: Настояваме изискването за осигурителен стаж на починалия родител за получаване на наследствена пенсия на детето да отпадне, когато родителят е починал до 25-годишна възраст и да бъде намалено изискването в другите хипотези.

Омбудсманът ще предложи също и децата сираци от 1 - 7 клас да получават стипендии, а не само тези от 8-ми нагоре, както е сега. В момента децата до 18 години с починали родители у нас са малко над 24 000. От тях наследствени пенсии получават близо 16 200, а персонални - около 2 500. Повече от 5 400 деца не получават подкрепа от държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Церемония в памет на Васил Левски в Брюксел
Церемония в памет на Васил Левски в Брюксел
​ Пожар в ТЕЦ Република остави Перник без парно
​ Пожар в ТЕЦ "Република" остави Перник без парно