НОВИНИ

Медицинските сестри в училищата и детските градини в Пловдив с по-високи заплати

Здравните работници в училищата, яслите и детските градини в Пловдив ще взимат основа заплата от 900 лева. За това се договориха на тристранен съвет представители на синдикалните организации в здравеопазването и община Пловдив. Новите възнаграждения ще бъдат заложени в бюджета за следващата година и са в синхрон с постигнатото национално споразумение за заплащането на медицинските сестри.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
16:12, 25.06.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Според действащото браншово споразумение здравните работници в детското и училищно здравеопазване в Пловдив сега вземат основна заплата от 800 лева.

Д-р Росица Попова, председател на териториалния координационен съвет в здравеопазването към КНСБ-Пловдив: Липсата на сестри води до голямото натоварване в яслите, защото по наредба 26 трябва да бъдат от 12 до 16 деца в група, а те се обслужват по 30 деца което е двойно натоварване и затова смятаме, че това възнаграждение, което е в момента, е надостатъчно.
Ангелина Топчиева, секретар на община Пловдив: Абсолютно нормално е, реално хората да искат по-високо възнаграждение. Това дали всяка община ще може да покрие тези изисквания зависи от параметрите на бюджета.

В Пловдив над 330 медицински сестри се грижат за най-малките деца в яслите и детските градини в града. Техният брой обаче е недостатъчен.

Маруся Христозова, председател на медицинския регионален синдикат "Подкрепа" - Пловдив: Ако се увеличат заплатите, ще се спре този поток от медици специалисти, които е в момента.

Браншовото споразумение за тази година изтича на 7 ноември. По време на тристранния съвет беше постигнато предварителна договорка с новия бюджет да влязат в сила и новите възнаграждения от 900 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпускат повече средства за български студенти по програмата Фулбрайт
Отпускат повече средства за български студенти по програмата "Фулбрайт"
Спират движението в участък на пътя Калотина - Сливница заради АМ „Европа“
Спират движението в участък на пътя Калотина - Сливница заради АМ „Европа“