НОВИНИ

Меглена Кунева представи новия антикорупционен закон в НС

Парламентът обсъжда на първо четене Законопроект за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, внесен от Министерския съвет. Проектът беше представен в пленарна зала от вицепремиера Меглена Кунева.

bnt avatar logo
от БТА
10:41, 30.06.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
меглена кунева представи новия антикорупционен закон

Текстовете предвиждат изграждане на единен антикорупционен орган - Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Бюрото ще обедини функциите и правомощията на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност и звеното в Сметната палата, отговарящо за проверките на имуществените декларации. Предвижда се бюрото да се ръководи от директор и четирима заместник-директори, избирани от парламента.

Кунева заяви, че създаването на добър, единен антикорупционен орган е в основата на новия закон. По думите ѝ бюрото трябва да е единно, силно и да е отчетно пред обществото и пред Народното събрание. Според Кунева гарантирането на независимостта на бюрото е много важно. Тя предложи между първо и второ четене на законопроекта да се формира работна група от депутати и експерти, които да предложат законови гаранции за независимостта на органа.

С текстовете се предлага разширяване на кръга от декларираните обстоятелства в единна декларация, обхващаща информацията за имущественото състояние на лицата и данни за възможен конфликт на интереси като подробно са уредени правилата за деклариране и проверката им. Предвижда се разширяване и на кръга на лицата, задължени да подават имуществени декларации и специалните правила за проверка на декларираното имущество и интереси на магистратите. Проектът предвижда възможност за образуване на производство по сигнали и медийни публикации. Според вносителите стремежът е да се засили значимостта на сигналната функция на гражданите и медиите.

Кунева заяви, че въпросът с т. нар. анонимни сигнали е един от най-чувствителните. Чухме страховете от злоупотреба, нека ги обсъдим и предложим най-добрия вариант за гаранции, каза тя. В проекта е заложено изискването за проверка за почтеност на инспекторите като средство за гарантиране ефективността на антикорупционния орган. Предвидено е увеличаване на правомощията по отнемане на незаконно придобито имущество с цел преодоляване затрудненията до този момент при прилагане на процедурата по гражданската конфискация. Имаме възможност да разширяваме съгласието, защото имаме общ проблем, който да решаваме, каза още Меглена Кунева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два сезонни влака между София и Солун ще пътуват през лятото
Два сезонни влака между София и Солун ще пътуват през лятото
Писма на Одри Хепбърн бяха продадени на търг за 11 250 лири
Писма на Одри Хепбърн бяха продадени на търг за 11 250 лири