НОВИНИ

Менделеевата таблица украси коледна елха

Почти цялата Mенделеева таблица успяха да поберат върху коледно дръвче учените от Химическия факултет на Пловдивския университет. Вместо с камбанки и звънчета празничната елха на катедрата по аналитична и компютърна химия е украсена с колби и епруветки.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
07:59, 10.12.2015
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Хром, калиев перманганат, никел, кобалт и какви ли не още вещества и съставки блестят от епруветките на коледната елха в Химическия факултет. Учените уверяват, че разтворите са безопасни и незапалими.

Доц. Веселин Кметов, декан на Химическия факултет на Пловдивския университет: -Това е символ на коледния дух, който трябва да влезе вкъщи и да ни покаже, че сме едно с природата.За да предпазим природата, повечето от нас ще сложат изкуствени елхи. Те пак са химия.

Нестандартното решение за коледно дръвче има и друга цел – да покаже, че химията е красива. Приоритет на факултета е да обучава не само специалисти с бъдеще, но и да учи студентите да използват химията с добри намерения.

Всички в Химическия факултет се надяват на своя голям коледен подарък. Засега макетът за нова сграда е под елхата.

Надеждите са, че проектът няма да остане само макет, защото от 24 години студентите по химия се обучават в стари тютюневи складове, а факултетът плаща наем. От университета разчитат на финансова помощ от държавата или европейските фондове.

Доц. Веселин Кметов, декан на Химическия факултет на Пловдивския университет: - Химическият факултет е една обществена инвестиция и аз съм убеден, че колкото повече се инвестира в нея, толкова повече обществото ще има ползи от нея.

Новата сграда ще помогне обучението в Пловдив да е на нужното съвременно технологично ниво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благопожелания за Коледа на 112 години
Благопожелания за Коледа на 112 години
Община Варна премахва висящите кабели
Община Варна премахва висящите кабели