НОВИНИ

Взети са мерки по границата с Румъния заради африканската чума по свинете

От Изпълнителната агенция по горите взеха мерки за превенция на навлизането и разпространението на болестта африканска чума по дивите свине у нас. Една от тях е намаляване на популацията на дивата свиня. Заради огнища на заразата в Румъния е започнало изграждането на ограда, за да се спре преминаването на животните през сухопътната граница със северната ни съседка. Въпреки това ветеринарите от Силистренско се опасяват, че до месец и половина африканската чума по свинете може да се разпространи в региона. Животновъдите вече са предприели всички необходими мерки, за да защитят бизнеса си.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
18:34, 20.07.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

За да се спре преминаването на диви прасета през границата ни с Румъния, терените се разчистват, за да бъдат опънати телени мрежи. Продължава дезинфекцията на автомобили по граничните пунктове и са дадени предписания на собствениците на големите свиневъдни комплекси в Силистренско. Препоръчва се на арендаторите да поставят електронен пастир около площите си.

д-р Себахатин Халид, директор БАБХ - Силистра: Да няма движение на животни, прасета - да няма изхранване с кухненски отпадъци, да нямат контакти с дивеч - диво прасе или суровини от диво прасе.

Специалистите казват, че разпространението на болестта се наблюдава от две години от Украйна, през Молдова и Румъния. В момента болестта се движи между градовете Тулча, Браила и Констанца.

;
Кристиян Якимов, ветеринарен специалист - Община Тутракан: Няма нещо, което да може да я спре - минават птици над границата, дивите животни. Колкото повече ги гоним толкова, по-бързо ще се разпространява едно животно минава на ден 60 км и колкото повече го наплашиш ще мине не 60, а 150 км.

Опасността от африканската чума по свинете тревожи собствениците, които отглеждащи животни в лични стопанства.

д-р Себахатин Халид, директор БАБХ - Силистра: Там където влезе вируса единствения начин е евтаназията. И затова аз призовавам навсякъде тия стопани, които имат прасета готови за клане, няма за какво да чакат Коледа ... По-добре да си ги заколят и да си ги приберат във фризера.

В цялата страна има разяснителна кампания, съобщиха от земеделското министерство. При установяване на мъртва дива, полудива или питомна свиня хората се призовават да сигнализират на телефон 112 или в съответната специализирана ветеринарна служба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В „Още от деня“: Работата на анкетната комисия за издаването на шофьорски книжки
В „Още от деня“: Работата на анкетната комисия за издаването на шофьорски книжки
Световно събиране на двойници на Хемингуей
Световно събиране на двойници на Хемингуей