НОВИНИ

Мерки срещу имотните измами

Електронен регистър, който се води по имотни, а не по персонални партиди - е една от мерките, които биха помогнали срещу имотните измами.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:51, 06.07.2016
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Експертен разговор по темата имаше в Сутрешния блок на БНТ. От Министерството на правосъдието предлагат да се обсъди и разширяване на обхвата на проверките, които извършват нотариусите.

В неделя ви показахме репортаж по зрителски сигнал, при който с фалшив нотариален акт е продаден имот и повдигнахме дискусия - какви промени са необходими в регламентите и процедурите - така че това да не се допуска.

Имотните измами сериозно са намалели, откакто нотариусите са длъжни да правят справки на документите за самоличност и с изграждането на единен регистър на пълномощните. Той вече свързан и с Агенцията по вписванията.

Вергиния Мичева - Русева, зам.-министър на правосъдието: За да могат длъжностните лица по регистрация, когато извършват вписване по търговския регистър, имотния регистър, да могат да проследяват дали един документ е заверен от нотариус или не е.

От случая, който ви показахме, стана ясно, че с фалшив нотариален акт без проблем се вади и данъчна оценка и скица от кадастъра на чуждо име, които се представят при сделката. Адвокат Йосиф Герон коментира, че това не са документи, които легитимират собственост.

Йосиф Герон - адвокат, зам.-председател на Съюза на юристите в България: Ние надценяваме тежестта на тези документи. В Израел всеки имот е с един и същи номер от името на Османската империя. При нас сменяме кадастралните номера всяка сряда и всеки петък.

Герон посъветва при имотни сделки задължително да се ползват услугите на адвокат. Той обяви, че Съюзът на юристите започва кампания, с която ще агитира, че както всеки има личен лекар, трябва да има и личен адвокат.

Вергиния Мичева - Русева - зам.-министър на правосъдието: Има и адвокати, които понякога способстват за извършването на измами. Ние имахме много случаи на измами с чужденци, купили имоти в курортните комплекси. Там имаше упълномощен адвокат, но той не беше извършил необходимата проверка. Затова ми се струва, че може би следва нотариусите следва да поемат по-голяма тежест и независимо, че сега законът не ги задължава да правят проверки, те работят само по документи, може би трябва да помислим и те някаква служебна проверка да извършват, за да са сигурни и добросъвестни пред себе си.
Камен Каменов, нотариус, зам.-председател на Нотариалната камара: Не мога да си представя, че колега нотариус, с нашите три вида отговорности - имуществена, наказателна, дисциплинарна, би могъл да не направи всичко, което законът му възлага, а и повече, за да защити и гражданите и фирмите и самият себе си.

Участниците в разговора напомниха, че нотариусите и адвокатите задължително имат застраховка, която би могла да покрие щетите на пострадал от тяхната работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордните 200 кг хероин били скрити в кутии от доматено пюре
Рекордните 200 кг хероин били скрити в кутии от доматено пюре
Не спазват забраната за Офицерския плаж
Не спазват забраната за Офицерския плаж