НОВИНИ

Мерки срещу Пхенян след изстрелването на севернокорейски сателит

Председателят на американските щабове, генерал Джоузеф Дънфорд ще се срещне тази седмица с колегите си от Южна Корея и Япония в Хавай, за да обсъдят общи мерки срещу Пхенян след изстрелването на севернокорейски сателит в събота.

мерки пхенян изстрелването севернокорейски сателит
bnt avatar logo
от БНТ
06:53, 09.02.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Трите страни са насрочили срещата веднага след като Северна Корея извърши четвъртия си ядрен опит на 6 януари. Основна тема на разговорите се очаква да бъде възможно най-скорошното разполагане на модерна американска система за противоракетна отбрана в Южна Корея.

От Пентагона увериха, че ПРО комплексите ще бъдат насочени ексклузивно към Пхенян за евентуален отговор на "заплаха от страна на Северна Корея".

Северна Корея изстреля в събота ракета с далечен обсег, чиято цел беше да изведе нов спътник в космоса. Сателитът "Куанмьонсон"-4 обикаля Земята на всеки 94 минути и въпреки негативните реакции на международната общност, Северът обяви, че ще продължи да извежда спътници и в бъдеще.

В разпространено от ООН писмено изявление се подчертава, че изстрелването на ракета с използване на балистични технологии е поредно грубо нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност от страна на Пхенян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци между полиция и нелегални търговци в Хонконг
Сблъсъци между полиция и нелегални търговци в Хонконг
Канада прекратява участието си в борбата с Ислямска държава
Канада прекратява участието си в борбата с "Ислямска държава"