НОВИНИ

Мерки за поддръжката на катедралата "Св. Богородица" в Париж

Емблематичната катедрала „Света Богородица“ в Париж е в плачевно състояние и се нуждае от спешни мерки за консервация и реставрация.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:29, 06.07.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света
мерки поддръжката катедралата богородица париж

Времето, метеорологичните условия и замърсяването на въздуха са оказали пагубно въздействие върху храма, вписан в Световното наследство на ЮНЕСКО. Това е най-посещаваният исторически паметник в Европа, през който годишно минават между 12 и 14 млн. души. В същото време това е безценен паметник на готическата архитектура от XII-XIV в. Отблизо се вижда, че времето не е милостиво към него.

Средновековните улуци, завършващи с причудливи чудовища – гаргойли, са разрушени, като липсват цели части от фигурите. Част от каменен парапет е изчезнал и е заменен с дървена греда. Рамката на витражите на места е ръждясала, декоративни елементи от фасадата са откъртени и останките са събрани, оформяйки нещо като гробница за каменни орнаменти.

В същото време държавата, която е собственик на сградата ежегодно заделя по два милиона евро за поддръжка.

;

Тези средства са очевидно недостатъчни, за да се поддържа паметника в добро състояние. Ето защо държавата се ангажира да дава субсидия по едно евро за всяко дарено евро, събирано от фондацията „Бъдеще за националното наследство на Париж“. Субсидията ще бъде в рамките на четири милиона събрани обществени средства годишно. Това е предвидено в рамково споразумение, подписано в началото на май в Елисейския дворец.

Изчисленията показват, че са необходими най-малко 100 млн. евро в рамките на 20 години и 150 млн. в рамките на 30 години, за да се поддържа сградата. Това е дало идеята държавата да се обърне към хората с призив да помагат да се опази този културен и религиозен паметник.

Главният консерватор на катедралата Мари-Елен Дидие е оптимистично настроена, като смята, че с парите, които държавата отпуска, се възстановява най-неотложно застрашеното. Разчита се обаче много на даренията , за да се работи по-цялостно и ефективно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийската прокуратура се опасява от нов голям терористичен удар
Белгийската прокуратура се опасява от нов голям терористичен удар
След две отлагания изстреляха ракетата Фалкон-9
След две отлагания изстреляха ракетата "Фалкон-9"