НОВИНИ

Министерският съвет одобри законопроекта за съдебната власт

Съдебната реформа беше одобрена днес на заседание на Министерския съвет, сега предстои гласуването й в парламента. Промените в Закона за съдебната власт идват след направените промени в Конституцията в края на миналата година. Правосъдният министър Екатерина Захариева открои ключовите моменти.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
20:08, 02.03.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Висшият съдебен съвет да се раздели на две колегии - прокурорска и съдийска, а решенията в него да се взимат с квалифицирано мнозинство - така ще са необходими не по-малко от 8 души от съдиите и поне 6-тима от прокурорската квота.

Екатерина Захариева - министър на правосъдието: "На първо място се гарантира, че само парламентарната квота няма да може сама да взема такива въпроси. Така се изпълнява и препоръката на Венецианската комисия и критиките, че с промените в конституцията не се даде достатъчна гаранция особено за съдийската квота, че съдии избирани от съдии ще имат всъщност основната тежест при вземането на кадровите решения".
;

Законопроектът предвижда и задължително гласуване в съвета, т.е. отпада позицията "въздържал се".

Екатерина Захариева - министър на правосъдието: "Какво се случваше до момента - много често, без никакви аргументи, без "за" или "против" се блокираха много важни решения във ВСС, кадрови назначения на административни ръководители и други. По този начин всеки ще трябва да носи отговорност да вземе ясно решения "за" или "против" едно решение съм".

Друга промяна е членовете на ВСС да се избират пряко, а не чрез делегатски събрания, както е в момента. По този начин всеки магистрат ще може да номинира кандидат и да гласува.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разширява се достъпът до електронните услуги на НАП в Русенско
Разширява се достъпът до електронните услуги на НАП в Русенско
Депутатите отхвърлиха предложение за обезщетение за майки с деца до 2 години
Депутатите отхвърлиха предложение за обезщетение за майки с деца до 2 години