НОВИНИ

Министерският съвет прие 4-годишната си управленска програма

Правителството прие четиригодишната си управленска програма, която е насочена към повишаване на доходите, сигурността, икономическия прогрес и прозрачността. Премиерът призова министрите към усилена и ежедневна работа. По думите на министъра на транспорта Ивайло Московски документът е доста амбициозен, като в него няма разминаване от договорените приоритети между коалиционните партньори ГЕРБ и Обединените патриоти.

Николай Минков
от Николай Минков
18:14, 02.08.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Четири годишната програма обхваща 20 области, в които са набелязани 65 приоритета и 902 мерки.

Бойко Борисов, премиер: Всеки ден работа! Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас и всеки ден трябва максимално да се доказваме и да си изпълняваме програмата.

От стенограмата на заседанието става ясно, че премиерът призовава министрите към всекидневна, усилена работа по начертаните приоритети, за да може всички заложени мерки да бъдат изпълнени.

Документът предвижда устойчиво нарастване на доходите, ограничаване на негативните демографски тенденции, минимизиране на рисковете и неутрализиране на опасностите за националната сигурност на България, гарантиране на ефективна съдебна власт.

Важен акцент от приоритетите е транспортът. Днес правителството отпусна 63 млн. лв. безлихвен заем на БДЖ. От тях 42 млн. лв. ще бъдат върнати на бюджета, за да погасят стара държавна гаранция към Световната банка. Други 20 млн. ще отидат за погасяване на част от облигационния заем към пет банки, възлизащ на 150 млн. лв. Кабинетът отпусна и допълнително средства за строежа на метрото.

Бойко Борисов, премиер: Даваме дотация 15 млн. за Столична община, допълнително, за доизграждането на трети метродиаметър. Трябва да ви кажа, че това е едно изключително съоръжение. Един подземен град, в момента строим пред дишаща и работеща близо двумилионна столица.

В сферата на транспорта се предвижда още отдаване на концесия на пристанищни и летищни терминали и въвеждане на тол таксата за ползване на пътищата у нас.

В управленската програма е записано гарантиране на енергийната сигурност на страната, повишаване на растежа и конкурентоспособността на икономиката, по-добра здравна и образователна политика.

;

Може да видите пълния текст на програмата в прикачения файл долу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Търсят се работещи българи“
„Търсят се работещи българи“
Американски художници пресъздадоха в картини Родопите
Американски художници пресъздадоха в картини Родопите