НОВИНИ

Министерство на енергетиката: България няма да се откаже от въглищните централи

Страната е заложила тецовете да продължат да работят поне до 2030 г. въпреки завишените екологични изисквания.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:46, 06.02.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
министерство енергетиката българия откаже въглищните централи

България планира да запази работата на въглищните централи, защото те са базисни за страната. Това съобщи по време на дискусия зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. По думите му, запазването на ролята на местните въглища са заложени в Интегрирания национален план на страната за енергетика и климат до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.

В момента България иска отсрочка от Европейската комисия на въвеждането на по-високи критерии за екологичност на въглищните си централи в маришкия басейн. Там работят както частните американски тецове - AES Гълъбово и Контур Глобал Марица изток 3, така и държавната "Марица изток 2". Според изчисленията на международни консултанти, изпълняването на новите критерии е икономически необосновано за България и ако те не могат да бъдат отсрочени, централите ще бъдат затворени.

Целта на българския план за енергетиката е да бъдат постигнати общоевропейските цели, а именно 32% дял на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на енергия, 32,5% подобрение на енергийната ефективност и минимум 15% междусистемна свързаност. В момента България продължава да влага, включително европейски средства за развитието на енергийната си инфраструктура и свързване със съседните държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7-етажна сграда се срути в Истанбул
7-етажна сграда се срути в Истанбул
Автомобил с 2-годишно дете полетя в дере в Русе
Автомобил с 2-годишно дете полетя в дере в Русе