НОВИНИ

Министър Нанков: За 7 месеца стартирахме проекти за 1,5 млрд. лв.

За близо седем месеца от началото на мандата, МРРБ стартира проекти за 1,5 млрд. лв. основно в пътния сектор. Това съобщи на пресконференция днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

министър нанков месеца стартирахме проекти млрд
bnt avatar logo
от БНТ
15:48, 29.11.2017
Чете се за: 03:58 мин.
У нас

Почти 900 млн. лв. е стойността на обявените тръжни процедури, а сключените договори са за над 452 млн. лв. Строителството, заедно с вътрешното потребление и износа, са факторите, оказващи влияние върху икономическия растеж, който по данни на Националния статистически институт през третото тримесечие на годината е близо 4%, посочи министърът. Зад тези цифри стои не само общественият интерес, но и отделни човешки съдби - докато през 2016 г. заетите в строителството са били 175 хил. души, то през 2017 г., благодарение на добрия бизнес климат, те са вече 255 хиляди, каза Николай Нанков.

Регионалният министър напомни, че през месец септември Министерският съвет отпусна целево 100 млн. лв. за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа. На 31 август беше подписан договорът и вече се изпълняват строително-монтажни работи по Лот 3.1 Благоевград – Крупник на АМ „Струма“. Строителството на Лот 3.3 Кресна – Сандански се изпълнява с бързи темпове. До момента са спестени 3 месеца. Възможно е участъкът да бъде завършен още през месец ноември 2018 г. – т.е. половин година по-рано ще бъдат пуснати още 25 км от магистрала „Струма“.

Николай Нанков напомни, че вече е избрано трасето на магистралата за преминаване през Кресненското дефиле и предстои да бъдат проведени обществените поръчки, така че до края на 2018 г. да има избрани изпълнители и през 2019-а да започне работа по най-тежкото трасе. 28 са участниците в тръжната процедура за строителство на тунел „Железница“. Взети са допълнителни мерки за сигурност, за да не се стигне отново до изчезване на документи на участници в процедурата, както стана по време на служебното правителство, обърна внимание министърът.

Трафикът между Бургас и Слънчев бряг през следващата година ще бъде значително облекчен с ремонта и разширението на пътя Поморие – Ахелой и изграждането на обходния път на Ахелой на обща стойност 44,8 млн. лв. Съоръженията се очаква да са готови до юни 2018 г.

Стартираха обществените поръчки и предстои да бъдат отворени офертите за строителство на двата лота от скоростния път Калотина – София, които ще се изпълняват със средства от националния бюджет и от Инструмента за свързана Европа.

В ремонт са 193 км второкласни и третокласни пътища за почти 160 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“. С безвъзмездното финансиране от нея и националното съфинансиране се предвижда да бъдат рехабилитирани общо 27 обекта на обща стойност 380 млн. лв., като предстои да стартират инвестиции за още 246 млн. лв. През следващата година ще бъдат ремонтирани тунелите по направленията от трансевропейската пътна мрежа, сред които „Траянови врата“ на АМ „Тракия“ и съоръженията на АМ „Хемус“. Със средства от ОП „Региони в растеж“ ще бъде рехабилитиран обходният път на Ловеч и тунел към него, съобщи министърът.

85 млн. лв. са предвидени в бюджета за 2018 г. за дейности по АМ „Хемус“. Предстои проектиране на 50 км от п.в. „Боаза“ до разклона за Плевен и Ловеч и през 2018 г. може да стартира обществена поръчка за избор на изпълнител. При липса на обжалване, в края на следващата година реално в строителство могат да бъдат общо 75 км, заедно с 25-те км, за които има вече сключени договори, съобщи министър Нанков. Той посочи, че процедурата за внедряване на тол системата е на финалната права. По нея има избран изпълнител и в зависимост от решенията по жалбите, договорът може да бъде сключен още през тази година. Приходите от тол системата ще позволят да бъдат правени по-големи инвестиции не само в инфраструктурни проекти, но и в повишаване на пътната безопасност.

През 2018 г. ще има бум в санирането на жилищни сгради. 880 са завършените по Националната програма за енергийна ефективност, по 550 се работи в момента, съобщи Николай Нанков и обърна внимание, че строителни работи няма да бъдат изпълнявани през зимния сезон.

Наддоговарянето на бюджета на ОП „Региони в растеж“ с 211 млн. лв. даде възможност на Министерството на образованието и науката да кандидатства за средства за обновяване на професионалните гимназии, напомни министърът. Той подчерта, че за първи път през този програмен период значителен размер средства – над 40 млн. лв., се влагат и в развитие на спортната инфраструктура в училищата.

Министърът смята, че са нужни законодателни промени и увеличаване на санкциите за водачи, чиито превозни средства не отговарят на изискванията за шофиране при зимни условия и по този начин затрудняват трафика, стана ясно от думите на Николай Нанков. Той посочи, че при последния снеговалеж преди дни почистващите фирми са изпълнили задълженията си, като пътищата са били почистени в рамките на стандартите. В момента се обобщава информацията и при нужда отделни фирми ще бъдат санкционирани от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов коментира, че зимното поддържане в страната е на добро ниво, но не може да се очаква при обилен снеговалеж 1000 км магистрали да бъдат почистени до асфалт. Качеството на зимното поддържане е подобрено значително. Предвид огромния тежкотоварен трафик се стараем в максимална степен да почистваме до асфалт, допълни той.

Николай Нанков припомни, че вече са направени значителни облекчения за гражданите и бизнеса по отношение на режимите на работа на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Той обърна внимание, че почти всички от предоставяните от нея услуги са достъпни и по електронен път и така са с 30% по-евтини, а за други цените са намалени. Основната дейност на агенцията е насочена към преобразуване на данните от картата на възстановената собственост на земеделските земи, повишаване на покритието на страната с кадастрална карта и подобряване на точността на данните, коментира министърът и посочи, че е отпаднала таксата за граждани за изменение на данни.

Министърът напомни, че Дирекцията за национален строителен контрол е с ново ръководство и отчете, че над 1400 строежа от първа, втора и трета категория са въведени в експлоатация, а 131 заповеди за премахване на незаконни обекти са влезли в сила. Николай Нанков съобщи, че заради недостатъчен контрол и пропускане на срокове за предприемане на действия ще бъде освободена началникът на РО НСК София Юлия Дъбова. Фирмата изпълнявала строителния надзор на обект на бул. „Цариградско шосе“, при който пострада жена, ще бъде санкционирана. Регионалните отдели на дирекцията започват проверки в цялата страна за обезопасяване и зазимяване на строежите, заяви още министърът и посочи, че за първи път от години е отнет лиценз на фирма за строителен надзор за допуснати сериозни нарушения на Закона за устройство на територията.

Ще предприема и по-кардинални действия по отношение на ръководството на „Автомагистрали“, заяви регионалният министър. Той посочи, че причина за това са получените през социалните медии сигнали за животни по трасетата на магистралите. Министър обясни, че чашата на търпението му преляла след като видял снимки на крави по магистрала „Хемус“. А преди време – мечка на „Тракия“. Проблемът също бил в това, че информация за тези случаи достига до министъра не от ръководството на „Автомагистрали“, а от медиите.

По повод състоянието на яз. „Бели Искър“ Нанков коментира, че ремонтът му ще започне след изясняване на въпроса със собствеността на съоръжението. Предстои през следващата седмица да бъде подписано споразумение между Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Столична община, концесионера „Софийска вода“ и Областната администрация, което ще изясни кой ще проведе конкурса и ще възложи поръчката за ремонта на стената, информира министър Нанков. Той подчерта, че язовирната стена се експлоатира нормално, язовирът е с намалени водни количества, които са достатъчни за осигуряване на водоснабдяването. Технически експертен съвет ще прецени кой е най-подходящият вариант за ремонт на стената, каза още Николай Нанков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненски ученици се запознаха с телевизията отвътре
Варненски ученици се запознаха с телевизията отвътре
Приеха бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 г.
Приеха бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 г.