НОВИНИ

Министър ​Караниколов: 131 язовира могат да се квалифицират като опасни ​

Към момента сме констатирали 131 язовира, които могат да се квалифицират като опасни, обясни в "Денят започва" министърът на икономиката Емил Караниколов. Това не са от големите стратегически, но не са и малки, има все пак и големи язовири, допълни той.

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 29.03.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
Емил Караниколов, министър на икономиката: Много се говори, че нищо не е правено последните години, всъщност от преди 2 години контролът върху състоянието на язовирите и язовирните стени е прехвърлено върху Държавна агенция по метеорология и технически надзор. Те разбира се отговарят само за контрола - отиват проверяват, дават предписания, след това проверяват дали са изпълнени, съответно съставят актове за административни нарушения и наказания.

До преди 2 години не се знаеше броят на язовирите в България, сега се знае, коментира министър Караниколов. До преди 2 години не можеше да се каже кои от тях могат да се квалифицират като опасни, допълни той.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Днес обстановката е спокойна, няма такива, които да са пред тежко аварийно, да са необходими аварийни ремонти, но има такива, които са опасни и трябва незабавно да се почнат действия.

Към момента сме констатирали 131 язовира, които могат да се квалифицират като опасни, допълни той.

Приоритет е да се предприемат действия за незабавно осигуряване на възможност за спокойствие на хората, да защитим тях и тяхното имущество, обясни министърът.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Едната категоризация ще е за видове язовири, обеми, големина, водно огледало, а другата категоризация ще бъде по опасност.

Над 30% има увеличава на преките чуждестранни инвестиции в сравнение с 2016 година, отчете той. Според него в момента пред икономиката ни има два основни въпроса - дигитализацията и работната сила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат създаването на нов орган, който да следи качество на храните в ЕС
Предлагат създаването на нов орган, който да следи качество на храните в ЕС
Софийският градски съд ще гледа днес делото за Царските конюшни
Софийският градски съд ще гледа днес делото за "Царските конюшни"