Масови проверки в търговските обекти във Варна. Преди Великден се проверяват пекарни, месарници и магазини.
След легитимацията и оглед на разрешителното за извършване на търговска дейност започва и същинската проверка. Инспекторите следят за произхода на наличните продукти и дали те са в срок на годност. В тази пекарна работят с предварителни поръчки за Великден.
Светлана Петрова, управител на пекарна: Всяка година преди Великден имаме клиенти, които си записват поръчки за козунаци и съобразно тях и продажбите от предните ни години си изчисляваме бройка, която можем да си произведем през нощта и през деня за да можем да я продадем и клиентите ни да останат доволни.
Във всяка пекарна решават с какви продукти да приготвят козунаците, които ще предлагат за Великден.
Дора Гунчева, БАБХ-Варна: Когато има присъствието на миксове, ние проверяваме добавките, които се влагат в миксовете дали отговарят на тези, които са разрешени от регламента.
По традиция на Великденската трапеза присъства и агнешкото месо. А то се разпознава най-вече по цвета и трябва да има печат.
Добрин Добрев, управител на месарски магазин: Там където е срязано, костите и месото трябва да са розово-червени и да се вижда, че има влага върху самия мускул.
От Агенцията по безопасност на храните съветват да не се купуват продукти от съмнителни търговци и с неясен произход. Проверките в търговските обекти продължават до Великден.