НОВИНИ

Министрите няма да използват авромобили на НСО от 1 април

Вицепремиерите и министрите от 1-ви април вече няма да ползват автомобили на Националната служба за охрана. Това решение е взето от правителството по предложение на премиера Бойко Борисов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:30, 24.03.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Началникът на службата за охрана ген. Ангел Антонов коментира за "По света и у нас", че решението на министерския съвет ще бъде изпълнено незабавно. Очаква се решението да доведе до икономия на пари от бюджета предвиден за НСО.

Премиерът Бойко Борисов обясни,че освободеният ресурс на НСО ще бъде насочен за охраната на застрашени лица, както и за подсилването на сигурността на стратегически обекти.

Бойко Борисов, министър-председател: Отдавна с министрите сме говорили. Министрите си имат ведомствени автомобили, има ведомствени шофьори.Искат много от тях да си ходят с метрото, да си ходят пеша. И за това днес с едно решение на министерския съвет на подпис, понеже вчера го говорихме. Минстрите се отказват и през това писмо от автомобилите, които предоставя Националната служба за охрана.

По Закон задължителна охрана се назначава на президента, председателя на Парламента и министър-председателя. Автомобили и шофьори от службата ползват членовете на Конституционния съд, главния прокурор и председателите на върховните съдилища. 18 са министрите в кабинета, които по Закона за НСО имат право да ползват автомобили със специален режим и шофьори от държавната служба за охрана, което с днешното правителствено решение отпада от 1-ви април.

Бойко Борисов, министър-председател: Това е още един случай, за да видят гражданите, че максимално сме сред тях и колкото ги е страх тях, ни е страх и нас.

При необходимост, междуведомствената комисия от МВР, ДАНС и НСО може да назначава охрана на отделни министри от кабинета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигналът за заплаха около Плиска е предизивикан от любовна история
Сигналът за заплаха около "Плиска" е предизивикан от любовна история
Разпространиха фоторобот на още един съучастник в атентатите в Брюксел
Разпространиха фоторобот на още един съучастник в атентатите в Брюксел