НОВИНИ

Миньори от рудник “Оброчище” започват гладна стачка

Протестът на миньорите от мина “Евроманган” в Оброчище продължава. Около 80 работници в рудника от утре обявяват гладна стачка. Това заяви Ивайло Тодоров, председател на синдикат “Защита” в мина “Оброчище”. Както вече информирахме в новинарските емисии на БНТ 2, миньорите настояват за увеличение на заплатите с 30%, които не са актуализирани от 10 години.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Елена Георгиева
20:25, 21.03.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Протестът на миньорите започна миналата седмица с блокада за половин час на пътя Добрич-Албена. Тогава над 120 души напуснаха работните си места и обявиха стачка заради забавени заплати. Те настояват не само да им се изплатят възнагражденията, но и да бъдат увеличени с 30 на сто, а също и да им бъдат възстановени социалните придобивки – всеки месец на 15-о число да им се изплащат ваучерите за храна и дрехи, редовен безплатен транспорт и още 5 дни отпуск върху полагащите им се 25.

Въпреки че нито едно от исканията им не е удовлетворено, миньорите днес са решили да влязат в рудника и да работят. Ръководството обаче не ги е допуснало до мината. Председателят на синдикат “ Защита” Ивайло Тодоров заяви, че утре повечето миньори ще слязат в рудника и ще обявят гладна стачка с риск да бъдат затрупани от земни маси. Тодоров обясни още, че от Инспекцията по труда в Добрич са проверили условията на труд в мината и са констатирали, че има опасност от срутвания. Въпреки това миньорите са категорични, че ще слязат в рудника и ще обявят гладна стачка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масови протести в Скопие срещу посещението на Йоханес Хан
Масови протести в Скопие срещу посещението на Йоханес Хан
Отново започва масовото палене на стърнища
Отново започва масовото палене на стърнища