НОВИНИ

Миньорите от „Оброчище“ прекратиха стачката, заплатите са изплатени

Днес миньорите от "Оброчище" възстановиха работата си, след като бе прието споразумение с концесионера. Според него условията за труд и заплащане в мангановата мина ще бъдат подобрени. Работниците получиха забавените си януарски заплати, раздадени и последните забавени ваучери за храна. Проверката на енергийното министерство установи, че рудникът е в добро техническо състояние. Концесионното възнаграждение е заплатено частично.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Светлана Ганчева
17:00, 24.03.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Нормалната работа в мина „Оброчище“ е възстановена след активните протестни действия на миньорите от 9 до 23 март. След преговори с концесионера „Евроманган“, продължили до късно снощи, бяха договорени нови, по-добри условия за миньорите. Забавените януарски заплати се изплащат, а от 1 април тази година възнагражденията на всички работещи в мината се увеличават със 158 лева. Миньорите ще получават ваучери за храна и при полагане на извънреден труд и работа през почивни дни. От 28 на 30 стотинки на час се вдига заплащането на нощния труд.

Миньорите имат право на медицински прегледи веднъж годишно, като за тази година те трябва да се проведат в следващите три месеца. Дните на протеста от 9 до 23 март включително ще се начисляват като платен годишен отпуск. Мината в „Оброчище“ е една от четирите в света за добив на манган. Тя е отдадена на концесия с 25-годишен договор до 2024 година включително. През април 2015-а година там отново имаше недоволство, след като при срутване в мината загина работник. След затварянето на рудника тази седмица в него беше извършена проверка, преди работата да бъде подновена. Тя показа, че мината е в добро техническо състояние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 души вече са задържани след атаката в Лондон
9 души вече са задържани след атаката в Лондон
Ученици ушиха дрехи за децата от Хитрино
Ученици ушиха дрехи за децата от Хитрино