НОВИНИ

Масов отказ на членове на Секционни избирателни комисии в Кърджали

Членове на Секционни избирателни комисии в Кърджали масово се отказват. Очаква се да се повтори ситуацията от президентските избори, когато 70 процента от членовете на избирателните комисии са били подменени. Много жалби за предизборни нарушения има в Районната избирателна комисия. В същото време граничните пунктове са блокирани за пореден път от политическа партия с цел да бъдат спрени изселниците от Турция, които се готвят да гласуват в България.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
12:16, 24.03.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Към момента отново има блокада на българо-турската граница, където на три пункта на Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново не се допускат автобуси с турска регистрация. Идеята е да не бъдат допускани в България нашите сънародници от Турция, които да гласуват тук, предаде Диана Тодорова.

Екип на "По света и у нас" има информация, че хората слизат от автобусите и пеша преминават границата. Засилено е полицейското присъствие в района на Капитан Андреево. Въпреки това обстановката там е спокойна. Заявката е блокадата да продължи там до 23 часа в изборния ден.

Въпреки блокадата в Кърджали на автогарата нашият екип забеляза автобуси на две фирми, които извършват превози извън обичайните курсове между България и Турция. С тях пристигат част от нашите изселници на автогарата в Кърджали, откъдето се извозват в околните селища.

Безпрецедентно е ожесточена борбата тук. Местните говорят за битка на сърцата, която ще се случи в неделя в избирателния район в Кърджали. 100 са кандидат-депутатите, те се борят за 5 места в бъдещия парламент. Изключителната оспорваност на битката този път личи документално и в множеството сигнали, които се подават до избирателната комисия в Кърджали. Оттам очертават и друг сериозен проблем. Има огромна вероятност отново да се повтори сценарият от президентските избори. Тогава значителна част от секционните комисии поискаха да бъдат заменени. Към момента това отново се случва и за тези избори. Те казват, че искат да бъдат заменени по лични причини.

Антоанета Юрукова - председател на РИК-Кърджали: Валят се заменки на членове на секционни комисии, което също е процедура, която утежнява нещата. Просто хората си подават молби, каква е причината никой не може да каже. Лична причина, не могат да не бъдат освободени. Партиите предлагат други.

Екипът на БНТ получи информация, че българските изселници, които идват да гласуват у нас, ще получат 10 дни административен отпуск. Как става записването за автобусите, които пътуват до България, ще разберете в следващите емисии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След атентата в Лондон: 50 са ранените, двама са в критично състояние
След атентата в Лондон: 50 са ранените, двама са в критично състояние
​Общо 14 000 служители на МВР ще участват в охраната на изборите
​Общо 14 000 служители на МВР ще участват в охраната на изборите