НОВИНИ

Младежи от Русе получиха дрехи за бала

24 социално слаби абитуриенти от Русенско получиха за бала си тоалети от местни фирми. Идеята за неочаквания подарък е на ръководството на общежитието, където живеят младежите. Към желанието на възпитателите да сторят добро се присъединили и шивашки фабрики от града.

bnt avatar logo
от Галя Пенчева
19:03, 02.05.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Мерчал Осман е на 19 години и завършва Гимназията по туризъм в Русе. Казва, че чака с нетърпение абитуриентската вечер. Родителите ѝ са заделили за нея едва 500 лева. В подобно социално положение са и останалите възпитаници на общежитието. Затова ръководството му решило да потърси спонсори – русенски фирми, които биха могли да подарят костюми и рокли на завършващите. Две шивашки фабрики откликнали на идеята и поканили младежите да си изберат тоалети.

Мерчал Осман: "Имахме и други избори, други рокли, които ни харесаха и консултантските ни казаха, че ако искаме и втора рокля ще ни подарят и така стана, че си избрахме по две рокли. Не всеки има възможност да си купи рокля. Харесва ми жеста, да, оценявам го наистина."

Благодарение на жеста 7 момичета и 17 момчета от общежитието са в трескава подготовка за бала и почти всеки ден пробват новите си тоалети. Директорът на средношколското общежитие Христина Петкова казва, че жестът е променил младежите.

Христина Петкова – директор на Средношколско общежитие - Русе: „Бяха щастливи, с усмивки, просто променени. Всички деца при нас са от социално слаби семейства или родителите, които работят в чужбина, срещу нищожно заплащане. Много им е трудно. Всички знаем, че за подготовката на една абитуриентска вечер, парите не са малко, а за едно социално слабо семейство това е трудно да се справи.”

От ръководството на общежитието се надяват и догодина да получат подкрепата на русенските шивашки фирми. А някои от абитуриентите казват, че след бала ще подарят роклите и костюмите на по-малките възпитаници на общежитието.

Митко Колев: „На някой приятел, който наистина много означава за мен и е истински приятел.”

Според младежите, дрехите са важни, но не могат да дарят щастие. Щастливи обаче ги е направил жестът, който са получили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велосипедисти нарушават забраната за каране на колело на булевард Витоша
Велосипедисти нарушават забраната за каране на колело на булевард "Витоша"
Американски круизен кораб пристигна в Куба за първи път от 50 години
Американски круизен кораб пристигна в Куба за първи път от 50 години