НОВИНИ

TTIPleaks: Грийнпийс публикува документи от тайните преговори САЩ-ЕС

Натиск на САЩ върху Евросъюза при тайните преговори за Споразумение за свободна търговия разкриват документи разпространени днес от Грийнпийс. Организацията предаде 248 страници недостъпна досега информация на вестник Зюддойче Цайтунг и две телевизии. Става ясно, че се иска достъп на ГМО до европейския пазар и частни арбитражи при уреждане на корпоративни спорове. Брюксел заяви, че разкритията не отразяват крайния резултат от преговорите и увери, че никога няма да приеме занижена защита на потребителите и околната среда.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:51, 02.05.2016
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Съединените щати ще блокират облекчения внос на европейски автомобили зад океана, ако Евросъюзът не отвори селскостопанския си пазар за американска продукция, включително хормонално-третирана и ГМО, разкриват документите, датирани от април. В САЩ сега е разрешено отглеждането на над 170 ГМО-култури, докато Евросъюзът е дал одобрение само за един сорт царевица.

Стефан Круг, Грийнпийс-Германия: Много неща ще се случат точно по този начин щом споразумението започне да се прилага и дори още по-зле. Виждаме големи рискове в защитата правата на потребителите и околната среда. Това надхвърля и най-големите ни страхове.

Натискът е за замяна на превантивния подход на Брюксел за доказване сигурността на даден продукт преди влизането му на пазара с по-либералния режим на Вашингтон за разрешение до доказване на вреда, обобщава Грийнпийс.

Стефан Круг, Грийнпийс-Германия: Споразумението трябва да бъде спряно незабавно и да започне реален обществен дебат по съдържанието.

Изтеклите днес документи не отразяват това, до което ще доведат преговорите, реагира Еврокомисията и изрази съжаление по повод "някои недоразумения". "Никакво споразумение няма да занижи нашето равнище на защита на потребителите, сигурността на храните или защитата на околната среда", написа в блога си еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Някои изводи на Грийнпийс на напълно погрешни, отбеляза и европейският главен преговарящ.

Игнасио Гарсиа Берсело, главен преговарящ на ЕС по ТТИП: Например твърди се, че в тези преговори Евросъюзът пренебрегва превантивния принцип. Това не е отразено никъде в документите.

Хора, близки до преговорите са потвърдили автентичността на документите, съобщава германската агенция ДПА. Разкритията показват още, че Вашингтон блокира искането на Брюксел за замяна на частните арбитражи при уреждане на корпоративни спорове с прозрачни национални търговски съдилища. Опасенията са от прекомерен правен натиск на големи американски корпорации върху някои страни-членки на Евросъюза. Поредният 13-ти кръг от преговорите завърши миналата седмица, подкрепа за споразумението бе централна част от посещението на Обама в Хановер, в навечерието в града имаше многолюдни протести.

Игнасио Гарсиа Берсело, главен преговарящ на ЕС по ТТИП: Разбира се, изчитането на подобен документ не допринася за доверието в преговорния процес, но това са фактите. Само това мога да кажа към момента.

Еврокомисията се надява на финализиране до края на годината, за да избегне рисковете от смяната на американския президент през ноември. Според някои оценки всяка от двете страни ще има ползи от споразумението в размер на 100 милиарда евро годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов: Да помним примера на Априлското въстание
Премиерът Борисов: Да помним примера на Априлското въстание
Нормален трафик към Варна
Нормален трафик към Варна