НОВИНИ

В Плиска осветиха кръст-паметник в чест на Цар Борис I

В Плиска, където честват деня на свети цар Борис I - покръстителя на българите, осветиха 12-метров стоманен кръст. Той е част от музея на открито, който представя по уникален начин приноса на България в световната култура – кирилската азбука.

bnt avatar logo
от Здравка Русева, Борис Колев
17:28, 02.05.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Арменецът Карен Алексанян припозна България като втора родина и реши да увековечи по уникален начин история и културата й. По негова идея са изработени двуметровите кирилски букви, статуята на цар Борис I и създателите на азбуката светите братя Кирил и Методий. Необичайната му музейна експозиция е видяна от хиляди българи. Затова той смята, че трябва да продължи да развива идеята си.

- Българите, както е известно, е първия славянски народ, който прие православието като държавна религия, - казва Карен. - Кръстът е сложен …така, че цар Борис да вижда пред него като видение Кирил и Методий, които му сочат църковно-славянска азбука, кирилицата и цар Борис вижда кръста зад тях.

Шест месеца са били нужни на автора и художника да изработят кръста, който се извисява над целия комплекс и се вижда отдалече. Дворът на кирилицата пак ще бъде пълен с хора, защото митрополит Йоан е приел поканата да освети християнския символ.

Йоан, Варненски и Великопреславски митрополит: Пожеланието беше този кръст да бъде осветен в деня на свети цар Борис. Все пак кръстно знамение да се освети не е лошо. Това цялото място в района е свято.

Арменецът иска да направи 2 май празник от националния календар, защото всички народи честват официално своите покръстители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нормален трафик към Варна
Нормален трафик към Варна
Подготовка за първия работен ден
Подготовка за първия работен ден