НОВИНИ

Младежи възраждат обезлюдени села

Млади хора за трета поредна година възраждат обезлюдените села в България. Целта на инициаторите е да превърнат българските села в пространство на иновации, култура и предприемачество, а младежите от градовете и възрастните хора от селата взаимно да обменят опит и да черпят вдъхновение и знания.

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:59, 05.08.2017
Чете се за: 01:00 мин.
Още

След Северозападна България и Родопите, тази година 12 младежи от няколко български градове ще намерят нови семейства в района на Гоце Делчев. За месец те ще заживеят на село.

Янина Танева, организатор на инициативата "Резиденция Баба": Да продължаваме заедно да работим върху този дух на свързване, между поколения на града и селото, а да не е един тайфун, който минава и си заминава, не. Целта е това да е едно устойчива среща, една среща, която не завършва в рамките на едномесечна резиденция, а продължава както става във всички останали села, в които сме били.

Инициативата е посредник между поколенията, между града и селото, между традиции и иновации.

Янина Танева, организатор на инициативата "Резиденция Баба": "Резиденция Баба" се опитва да запази душата на традиционната българска култура и в България често жените са тези, които пазят душата на традиционната култура.

Освен бабите в селата, могат да участват и техните съпрузи. Именно такова посещение в семейство на възрастни хора в Челопек изцяло променя нагласата на Милица за българските села. Най-ценни за нея остават разговорите с местните хора, както и усвояването на ценни занаяти и тънкостите на нелеката земеделска работа.

Милица Джанджова, резидент: Най-вълнуващото беше организирането на седянка с бабите. Това беше една вечер, изпълнена с много различни активности. Бабите от всички махали се бяха събрали в селото с песни, танци, всяка беше извадила работата от вкъщи, която се споделя на седянката както едно време се е правило. Успяхме да чепкаме вълна, да роним царевица, да си разказваме интересни истории от миналото, така че за мен това беше най-ценното и вълнуващо преживяване.

Тази година приключението за новите обитатели ще започне на 3 септември. Тепърва обаче предстоят интервютата, които ще определят 12-те младежи в инициативата тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дoпълнителна подготовка на бъдещи първокласници
Дoпълнителна подготовка на бъдещи първокласници
Етъра предлага атракции за най-малките
Етъра предлага атракции за най-малките