НОВИНИ

Бургас е домакин на Европейско първенство по ветроходство

"Оптимист" е най-масовият клас във ветроходството и се провежда за трети път. Участват състезатели от 44 страни и въпреки че е Европейско, в него участват и състезатели от всички континенти.

bnt avatar logo
от БНТ
09:21, 05.08.2017
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Състезанието е отворено и освен европейските, в него участват ветроходци от Америка, Аржентина, Бразилия, Сингапур, Хонконг и др. Регистрирани са 270 участници на възраст между 10 и 15 години, 100 треньори и водачи и неизброимо число родители и подкрепящи. Младите яхтсмени са окупирали бургаското пристанище и близо десет дни около хиляда човека отдават своите емоции и майсторство на този прекрасен морски спорт.

Илкер Баяндлър - главен съдия на регатата: Това е много важно състезание, защото е континентално и е на много високо ниво. Състезанието е много добро, гостоприемството е голямо.

Евгени Мавродиев, председател на яхтклуб „Порт Бургас": Зад гърба ми се виждат някъде около 270-275 платна. Националният ни отбор е представен от Бургас, от Несебър, от Поморие, от Варна, от София.

Иван Василев - старши треньор на националния отбор: 11-годишен е най-малкият, който тази година стана и шампион на България и до момента той се представя най-добре в класирането. Тодор Тозлуков от Поморие.

Бившата състезателка в клас „Оптимист" Яна Василева е майка на десетмесечната Александра.

Яна Василева - състезател по ветроходство: Прекрасно състезание. Невероятен форум за деца, възможно най-хубавото нещо. Надяваме се да ѝ хареса ветроходството. Така като гледам доста ѝ допада. Дано да стане и шампион.

Всички чакат с нетърпение сирената и флага, за да пуснат лодките на вода и да се отправят към стартовите буйове в залива. В продължение на 5 дни „оптимистите" се надпреварваха по вълните за да излъчат новите носители на златната, сребърната и бронзовата купа. Довечера най- добрите ще бъдат наградени с различни предметни награди, купи и медали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Климатичните аномалии може да убиват над 150 000 души годишно
Климатичните аномалии може да убиват над 150 000 души годишно
Диви прасета унищожават насажденията от слънчоглед и царевица
Диви прасета унищожават насажденията от слънчоглед и царевица