НОВИНИ

Жители на Крайморска Добруджа излязоха на протест срещу Натура 2000

Стотици жители на Каварна, Балчик и Шабла излязоха на протест с искане да бъде отменена заповедта, с която се налага забрана за земеделие и строителство в имотите, които попадат в зона Натура 2000. Според екоминистерството обаче без тази заповед, България е щяла да влезе в наказателна фаза, което означава ефективна санкция в размер на няколко милиона евро.

bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 04.08.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Новата заповед забранява не само строителството, но и земеделската дейност върху териториите, попадащи в зоната, с изключение на паша и косене. Хората настояват да бъде преразгледана системата за определяне статута по Натура 2000.

Иван Кръстев - град Нови пазар: За земеделието това е катастрофално, за развитието на държавата това е катастрофално. Да спреш да няма развитие на хотелска част, на земеделие, на производство - това означава да ликвидираш една държава.
Нина Ставрева - кмет на Каварна: Онова, към което се стремим, е нова процедура, с международна експертиза, при отчитане на трайно ползване на земите, собствениците, ползвателите срещи с тях, с местната власт.

Протестиращите обградиха сградата на Община Каварна и осуетиха насроченото за 10 часа тази сутрин обществено обсъждане, като не допуснаха вътре представителите на министерството.

Владимир Рачев - с. Българево: "Притесненията ми са, че хора, които не знаят къде се намира Българево и Болата, вземат решения вместо нас.

По същото време в София министърът на околната среда и водите Нено Димов обясни пред медиите мотивите да издаде заповедта.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: Ако българската държава не беше издала тази заповед, преминавахме към наказателна фаза. Въпросът е дали ние да плащаме санкции към Европейската комисия и тогава да наложим тази забрана, или тези санкции да бъдат спестени на българския данъкоплатец.

Протестиращите обаче не се отказаха. По обяд към тях се присъединиха собственици със земеделска техника, които за кратко блокираха международния път Каварна-Шабла-Дуранкулак. Следобед протестът се пренесе в Балчик. Там блокадата на общината прерасна в сблъсък с жандармеристите, дошли да пазят реда.

Утре в 8.30 протестите на земеделци, рибарите и представители на туристическия бранш от Балчик, Шабла и Каварна продължава с блокиране на пътя Българево-Калиакра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Панама даде убежище на върховни съдии, назначени от опозицията във Венецуела
Панама даде убежище на върховни съдии, назначени от опозицията във Венецуела
Три часа спорт седмично срещу 7-дневна ваканция в Швеция
Три часа спорт седмично срещу 7-дневна ваканция в Швеция