НОВИНИ

Разширяването на Западните Балкани - приоритет за българското председателство

Основен приоритет на българското председателство на ЕС ще бъде разширяването на Западните Балкани. Това заяви на официалните си срещи в Сараево днес вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя изрази надежда, че Босна и Херцеговина може да получи статут на преговаряща държава в рамките на нашето председателство в началото на следващата година.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:57, 04.08.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Получаването на Статут на преговаряща страна в рамките на българското председателство ще бъде възможно обаче само при сериозен напредък в реформите и добро справяне с въпросника на Евросъюза от близо 30 000 страници и 7 000 въпроса подчерта българският дипломат номер 1 пред външния министър на Босна и Херцеговина.

Игор Църнадак - министър на външните работи на Босна и Херцеговина: Отбелязваме вашата активност в региона и благодарим за вниманието, което отделяте на Западните Балкани. Ще положим всички усилия да успеем с реформите особено в сферата на борбата с корупцията, организираната престъпност и контрабандата с акцизни стоки. Запознати сме с успехите на България в тази сфера и ще разчитаме на експертната ви помощ.

Министър Екатерина Захариева обеща техническа и експертна помощ във всички сфери. Тя даде пример, че само за 2015 и 2016 година мерките срещу контрабандата у нас имат ефект за бюджета в размер на 2 милиарда евро.

Двамата първи дипломати се договориха да работят заедно и за подобряване на инфраструктурната свързаност между страните на Балканите.

;

Само така хората и бизнеса ще могат да общуват по-добре и както търговско икономическите отношения така и туризмът ще се развиват много по-бързо, бе общата им позиция.

Министър Църнадак подчерта също, че между двете ни страни има отлични приятелски отношения и няма никакви отворени въпроси. Разказа също, че в родния му град Баня Лука дори имало училище, на което казвали българското.

На всички официални срещи днес както във външното министерство, така и в парламента и министерствата на търговията и на отбраната, бе изказана благодарност пред министър Захариева, че България е първата държава, признала Босна и Херцеговина през 1992 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арести край Пловдив заради износ на вещества за наркотици
Арести край Пловдив заради износ на вещества за наркотици
ДРУГИТЕ новини: Сватбено пътешествие с мотор
ДРУГИТЕ новини: Сватбено пътешествие с мотор