НОВИНИ

Млади българи отделят от месечния си доход, за да помагат на хора в нужда

Според проучване за световния дарителски индекс за 2015 година, обявено от CAF International и българския й член Фондация „Помощ за благотворителността в България", страната ни се нарежда на 115-то място по благотворителност в света измежду 145 държави. Въпреки това, броят на хората в България, които са дарявали е нараснал близо двойно за една година. Група млади българи показват, че има и добри хора у нас. Те създават благотворителната организация "Един процент промяна" като проект между приятели.

Мина Петрова
от Мина Петрова
12:02, 09.09.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Всеки месец, дарители отделят по 1% от месечния си доход и колективно избират кауза, в която да вложат събраната сума. Повечето каузи странят от това дарените пари да минават през големи организации и затова са най-често насочени към индивиди.

Досега някои от тях включват снабдяване с бойлер, печка и климатик на дома на учителка, която се грижи за 10 деца, набавяне на необходими потребности в дом за стари хора, закупуване на оборудване за преждевременно родени деца и пр. За малко повече от половин година, организацията успява да дари близо 15 000 лева.

Ефтим Ефтимов, организатор "Един процент промяна": "Единият процент е ориентировъчен по-скоро. Стартирайки цялото нещо искахме да започнем със сума, която няма да тежи на хората. А пък същевременно точно идеята, че като съберем всички суми накуп, можем с полученото общо да направим смислени каузи. Да купуваме смислени неща. С 2000 лева, например, можем да направим наистина промяна в живота на някои хора."
Светла Парамакова, организатор "Един процент промяна": "Следващите месеци предстоят отново основно за дечица. Подготвяме в момента, финализираме каузата за септември месец, която се събираше през август. Това е катерушка и въобще катерушки и различни пособия за игра навън за деца, които са в дом за дневна грижа в Доспат. А пък за този месец, в момента събираме средства за детска количка за деца, които са болни от церебрална парализа към дом в град Пазарджик."
Ефтим Ефтимов, организатор "Един процент промяна": "Аз мисля че всеки човек осъзнава, че в живота нищо не ти е дадено, не е сигурно и има смисъл да се помага на други хора. Тоест общността, като цяло, би следвало да бъде по-силна заедно, от колкото по отделно. "
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отчуждават имоти заради магистрала Струма
Отчуждават имоти заради магистрала "Струма"
До дни пускат ново кръстовище в Благоевград
До дни пускат ново кръстовище в Благоевград