НОВИНИ

Млади учени се конкурираха в "Лаборатория за слава"

Да разбереш и оцениш постиженията на науката понякога може да отнеме години. Сега си представете колко е трудно да обясниш едно от тези постижения в рамките на три минути и то така, че да те разбере дори най-незапознатият слушател. В тази необичайна надпревара се впуснаха девет млади учени на националния финал на "Лаборатория за слава FameLab" 2017.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
07:05, 15.05.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Какви са суперсилите на гекона? Вероника Колева може да ви обясни тази сложна научна идея на разбираем език само за три минути.

- Обясни ми геконите в 30 секунди.
Вероника Колева - победител в конкурса "Лаборатория за слава "Famelab": "Малки, меки, пухкави. Ходят по стените с Вандервалсови сили."

Със своята суперсила да предава науката на обществото Вероника спечели конкурса "Лаборатория за слава "Famelab"" в конкуренцията на още осем млади специалисти. Тя ще представя България на международния научен фестивал в Челтнъм.

Вероника Колева - победител в конкурса "Лаборатория за слава "Famelab": "За мен това е огромна отговорност. Идеята, че самата аз трябва да представя целия екип, всички мои колеги, които бяха във Famelab, си е тежест, но приятна тежест."

Освен на Вероника, журито на Famelab, в което участваше репортерът на БНТ Мария Чернева, връчи награди на студента по компютърни науки Веселин Русенов и студента по генетика Трендалина Исене. Трендалина спечели вота на публиката със своето обяснение на механизма за РНК интерференции и приложението им в борбата срещу рака.

Трендалина Исене - победител в гласуването на публиката: "Аз съм от Македония и уча в Истанбулския университет в Турция. Famelab не се провежда в Турция от 2008 и никога не е била организирана в Македония. В момента обсъждаме начини да пренесем конкурса и в тези две страни. Искам да го популяризирам и това беше една от причините да участвам тук в България."
Любов Костова - директор на "Британски съвет": "Наука има навсякъде около нас, от една страна, и ние като граждани трябва да знаем каква наука има и до колко тя е важна, за да можем да я подкрепяме. Липсват хора в науката и ние трябва да можем да насърчим младите хора да се влеят в нея. "

С конкурса Famelab беше закрит четиридневният Софийски фестивал на науката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко дълго живеят хората в България?
Колко дълго живеят хората в България?
Шести национален събор на овцевъдите в България
Шести национален събор на овцевъдите в България