НОВИНИ

Многонационално военно учение "Платинъм Лайън 2018" се проведе в Ново село

До 10 дни България ще изпрати искания за оферти до няколко страни за производство или доставка на нови бойни машини за пехотата, съобщи заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, който наблюдава Многонационалното учение "Платинъм Лайън 2018" в Ново село. В него тази година участват 8 държави, стотици войници и бронирана техника. Как се освобождава "пленен" български град - вижте в репортажа на Александър Марков и оператора Станислав Златев.

Александър Марков
от Александър Марков
20:14, 08.08.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

В 9:30 ч. конвой с журналисти и военни е атакуван от фиктивни паравоенни формирования.

След като конвоят оцелява, вертолет Ми-24 и български и американски военни се заемат с врага.

Танкове, минохвъргачки и бронирани машини обстрелват врага, който се намира на 500 метра от нас на ето тази височина.

Т-7, машини Брадли и самоходни гаубици "Тунджа" изравняват хълма, защитават военната база.

Но врагът настъпва към града.

Този български град - "Градока", е завзет от терористи и целта на българските и румънски военнослужещи е да го освободят.

Ранените са евакуирани с хеликоптер.

;
Бригаден генерал Валери Цолов, зам.-командир на Сухопътни войски: Всичко е съгласувано с темата - действия на механизирания батальон за провеждане на стабилизираща операция в зона за отговорност.

Оценката за войниците, участващи в учението, е отлична.

Вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник-началник на отбраната: Това, в което аз се убедих, е възможността на Сухопътни войски да организират и проведат стабилизираща операция в зоната на отговорност на многонационално формирование.
Илия Налбантов, началник на политическия кабинет на МО: Видяхте много съвместни действия на различни култури. Тази съвместност на практика гарантира нашата обща сигурност както на Балканите, така и в Черноморския регион.

Учението завърши със "статичен дисплей" - американска рота има за задача да осъществи огнево превъзходство над врага и да настъпи по фронта.

Уолън Милъс, Сили на САЩ в Европа: Учението е много различно от всички досега. Най-важното е да изградим силна връзка и добра комуникация с нашите съюзници. Може де са научи много от българските военни, дислоцирани тук.

Тази година за първи път многонационалното учение "Платинъм Лайън" се проведе под планирането и директното ръководство на Българската армия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бум на сватби на 08.08.2018 г.: Десетки младоженци си казаха заветното ДА
Бум на сватби на 08.08.2018 г.: Десетки младоженци си казаха заветното "ДА"
Разширяват понятието закрити помещения за пушене
Разширяват понятието "закрити" помещения за пушене