НОВИНИ

Могат ли доброволческите отряди да извършват граждански арести

Могат ли доброволческите отряди да арестуват гражданите и ще помогне ли това за намаляване на битовата престъпност у нас - в Сутрешния блок на БНТ дискутираха депутатът от ПГ на "Обединени патриоти" Стоян Божинов и адвокатът Димитър Марковски.

bnt avatar logo
от БНТ
09:28, 20.02.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

"Ние предлагаме промени в Закона за МВР, в който предлагаме да се включат параграфи за регулиране на доброволчеството. МВР са съгласни да има доброволчество, но то да бъде в отделен закон", каза депутатът.

Стоян Божинов - депутат от ПГ на "Обединени патриоти": Доброволните формирования имат права да охраняват обществения ред заедно с полицията или в доброволно формирование, като охраната на обществения ред може да бъде осъществявана на територията на мястото, където доброволецът живее. Той не може да излиза извън пределите на мястото, където живее или където охранява. При извършване на престъпление или нарушаване на обществения ред доброволецът може да задържи лицето и е длъжен да уведоми полицията.

Според адвокат Димитър Марковски границата е много тънка, защото става въпрос за изземване на функции, които са строго регламентирани по Закона за МВР.

Димитър Марковски - адвокат: Не бива да се забравя, че тези функции се осъществяват от строго профилирани хора, тоест, от професионалисти. Отделно от това, промяната и тази идея, която искат да бъде въведена, е доста конституционно проблемна - в член 30, алинея 3 от Конституцията е записано, че задържането на българските граждани става изключително от държавни органи, чисто нормативно не знам как това ще се случи, защото то ще влезе в противоречие с действащи норми на Конституцията.

Стоян Божинов коментира още, че ще има много стриктен подбор на доброволците. "Критериите за доброволец са изключително тежки - да не е осъждано лицето, да няма повдигнати дела срещу него, да не е обвиняем, да не е подсъдим, изискване е също да не са били наказвани за дребно хулиганство и за футболно хулиганство. Всички доброволци ще бъдат регистрирани в МВР", допълни депутатът.

Вижте още от разговора във видеото.







Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Пимпирев за полярната ни експедиция: Ще има много новини и нови видове
Проф. Пимпирев за полярната ни експедиция: Ще има много новини и нови видове
Фонтанът Ди Треви с прегради заради туристите?
Фонтанът Ди Треви с прегради заради туристите?