НОВИНИ

МОН предвижда нов модел за финансиране на училища и детски градини

Идеята на Министерството на образованието и науката е делегираните бюджети да не зависят само от броя на учениците, обясни в „Денят започва“ председателят на образователната комисия в парламента Милена Дамянова. Заместник-председателят на комисията Анелия Клисарова, съобщи, че 22% от учениците отпадат от образователната система между пети и седми клас. Дамянова и Клисарова се обединиха около позицията, че проблемът може да се реши с нови учебни програми и по-качествени учебници.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
16:12, 24.07.2017
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Предвижда се делегираните бюджети да осигурят по-голяма подкрепа за учителите, които работят с деца от уязвими групи, обясни Дамянова. По думите ѝ диференциран стандарт ще има и в училищата от малките населени места, в които няма достатъчно специалисти.

Милена Дамянова, председател на Комисията по образование и наука в НС: Ще бъдат изведени като отделен компонент режийните разходи, като ток, отопление, които така или иначе не зависят от броя на учениците.

Относно отхвърленото предложение на БСП частните училища да не се финансират от държавата, Даманова заяви, че учениците не трябва да се делят на частни и държавни.

Милена Дамянова, председател на Комисията по образование и наука в НС: След като образователната система е признала частните училища като част от системата би трябвало тя да има еднакво отношение към всички деца.
Анелия Клисарова, зам.-предсвдател на Комисията по образование и наука в НС: Тази субсидия, която се дава за образование, трябва да отива към общинските и държавните училища. Иначе ще направим още по-голямо социално разслоение.

Според Клисарова е нужна промяна на учебната програма и създаване на учебници с по-качествено съдържание, за да се реши проблемът с отпадането от училище. Колкото до отхвърленото в парламента предложение децата да учат по един учебник, Клисарова обясни, че ситуацията не предполага учителите да нямат избор.

Анелия Клисарова, зам.-предсвдател на Комисията по образование и наука в НС: Първо, ще има много предложени учебници. Учителите ще избират кой да бъде този един учебник.
Милена Дамянова, председател на Комисията по образование и наука в НС: Философията на закона е, че децата трябва да учат по един учебник. По този учебник, който е най-добър за тях, съобразно техните индивидуални потребности.

И Дамянова, и Клисарова са категорични, че учебните програми трябва да бъдат променени съобразно съвременните нужди на учениците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста 18-годишната жена, удушила дъщеричката си
Оставиха в ареста 18-годишната жена, удушила дъщеричката си
Турция започна знаково дело срещу журналисти
Турция започна знаково дело срещу журналисти